Македонија

Албанија ќе и врати на Македонија незаконски изнесени икони

Незаконски изнесени икони од Македонија кои завршиле во Албанија ќе бидат вратени согласно Закон за ратификација на договор меѓу двете земји. На денешната седница Владата го усвои овој предлог закон, кој треба уште да ги помине собраниските процедури. Со ратификацијата на Договорот, според образложението од Министерството за надворешни работи, исклучително вредното културно наследство, за кое што претходно се договорија Македонија ...

Read More »

Државната изборна комисија: Граѓаните да извршат увид во своите податоци во Избирачкиот список

Согласно Изборниот законик, на секои шест месеци Државната изборна комисија јавно ги повикува граѓаните да извршат увид во своите податоци во Избирачкиот список, и доколку сметаат дека е потребно, да побараат измена. Имајќи го ова предвид, ДИК денеска го испрати јавниот повик за проверка на податоците во Избирачкиот список. Сите заинтересирани граѓани на Република Македонија, кои сакаат да извршат увид ...

Read More »

Проф. д-р Катерина Тодороска: Кон географијата на Македонија 

Во 1926 година, во Софија почнал да излегува весникот „Македонија“ како орган на македонската емиграција во Бугарија, а во 1930 година негов уредник бил Димитар Талев[1], „Прилепчанец со голем товар на душата“, како што го опишуваат многумина. Во бројот 1133 од 28 јули 1930 година на весникот „Македонија“, на првата страна објавена е една рачно изработена карта на Дебарската област. ...

Read More »

Првиот човек на МАНУ е против промена на Уставот

Продавањето и предавањето на сѐ што е македонско е бесмислено, непродуктивно и геополитички неоправдано. Ова е ставот на првиот човек на МАНУ, Љупчо Коцарев, кој Годишното собрание на академијата го искористи и за обемен осврт на 2022 година. Со договорите со Грција и Бугарија, како што кажа, се врши геноцид врз македонскиот народ. Државата и натаму треба да чекори по ...

Read More »

Претседателот Стево Пендаровски денеска ги прими претставниците на Македонската – горанска заедница од Косово

Претседателот Стево Пендаровски денеска ги прими претставниците на Македонската – горанска заедница од Косово, Авнија Рахте и Аце Димоски. На средбата се разговараше за активностите на Македонската горанска заедница со цел унапредување на животните услови и правата на македонската заедница во Косово, зачувување на нивниот етнички, јазичен и културен идентитет како и за заложбите за интеграцијата на Македонците во политичкиот ...

Read More »

Мицкоски по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик: Негувајте го и чувајте го македонскиот јазик, тој е наше минато, сегашност и иднина

Јазикот на еден народ не е само средство за комуникација, тоа е врзивното ткиво кое ги поврзува поединците и ги прави целина, посебна по нешто во светот. Јазикот е всушност тоа што е белег на еден народ, односно јазикот е самиот народ. Кога говориме за македонскиот јазик и за неговото значење не може а да не си споменеме за Блаже ...

Read More »

Светиот архијерејски синод ги поздрави одлуките на помесните цркви за статусот на МПЦ-ОА

Светиот архијерејски синод на Македонската православна црква – Охридска архиепископија ги поздрави одлуките на оние помесни православни цркви кои МПЦ-ОА ја признаа како автокефална црква или ја примија во евхаристиско и канонско општење. По редовната работна седница Светиот синод во соопштението за јавноста истакна: „Македонската православна црква – Охридска архиепископија е чувар на нејзиниот Уставен поредок и норми кои што ...

Read More »

Светскиот Македонски Конгрес во областа Гора и Призренска Жупа од векови живеат Македонци

Светскиот Македонски Конгрес (СМК) за пародија ја оценува посета на потпретседателката на Бугарија, Илијана Јотова на Косово, во потрага по “бугари“ во областа Гора и Призренска Жупа во Косово каде што од векови живеат Македонци, по вероисповед муслимани! СМК за злосторство против човештвото ја смета злоупотребата на бугарските пасоши и стипендии како изнуда за декларација за “бугари по потекло“ на ...

Read More »

Светскиот Македонски Конгрес: Македонските граѓани не се дел од бугарската нација

Светскиот Македонски Конгрес (СМК) со индигнација ја отфрла изјавата на потпретседателката на Бугарија, Илијана Јотова која после вчерашната потрага по “етнички бугари“ во Косово меѓу Македонците од областа Гора и Призренска Жупа, денес во бугарската амбасада во Скопје остварила средба со “бугари со самосвест“ од Македонија кои ги смета за “припадници на бугарската нација“! СМК потсетува дека македонските граѓани, независно ...

Read More »

Mагазинот Group leisure and travel Охрид дестинација која инспирира

Mагазинот Group leisure and travel објави репортажа за преубавиот Охрид како дестинација која инспирира. Оваа мала земја во срцето на Балканот е помеѓу земјите кои најмалку се посетуваат во Европа, но тоа за брзо ќе се смени, откако TUI започна да лета до Охрид од Gatwick и Manchester во мај оваа година. Експертот за патувања Simon Calder вели дека станува ...

Read More »