Македонија

Папата Франциск: Христијанството во Европа дојде од Македонија (ВИДЕО)

Папата Франциск посвети цела проповед за Македонија, прикажувајќи ја како врата преку која дошло Христијанството во Европа. На ауденцијата во четвртокот на 30 октомври 2019 година во Ватикан, Папата Франциск зборуваше за моќта на евенгелизацијата, опишувајќи го примерот со покрстувањето на Лидија од Македонија и мисијата на Апостол Павле. Опишувајќи го настанот, Папата потсети на неговата посета на Македонија и ...

Read More »

„Алкалоид“ додели 42 студентски стипендии

  Фондацијата „Трајче Мукаетов“ дванаесетта година по ред им доделува стипендии на студенти на Фармацевтскиот и на Медицинскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје. Годинава, доделени им се 42 нови стипендии на 22 студенти на Фармацевтскиот и на 20 студенти на Медицинскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ Скопје,. Во согласност со објавениот јавен конкурс изборот ...

Read More »

Заврши посетата на директорот на КОВЗРГ Сотировски на Албанија

Директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи (КОВЗРГ) од Македонија г. Даријан Сотировски на 28. октомври во Корча се сретна со неговата колешка г-ѓа Лорета Алико при што започна неговата дводневна работна посета на Албанија. Во главниот град Тирана, г.Сотировски во придружба на в.д. амбасадор на Македонија во Албанија г. Сашко Ташулов и со македонскиот свештеник ...

Read More »

Македонија: Собранието ќе се распушти на 11 февруари

Собранието ќе биде распуштено на 11 февруари по што ќе бидат распишани предвремените парламентарни избори, кои треба да се одржат на 12 април. На средбата со новинарите, претседателот на Собранието, изјави дека изборите треба да се одржат во рок од 60 дена од распуштањето на законодавниот дом. Потоа, како што посочи Џафери, нема да има можност за ратификација на протоколот ...

Read More »

Македонија: Се воведува хеликоптерски итен медицински систем

Владата на Македонија денска на седница д ја усвои информацијата за спроведената постапка за избор на најповолна понуда за воспоставување Јавно приватно партнерство (ЈПП) за формирање современа организација-платформа како ефикасен носител на хеликоптерскиот итен медицински систем во Република Македонија (ХЕМС) и хеликоптерските услуги за пребарување и спасување (САР) и ја прифати Предлог-Одлуката за избор на приватен партнер за оваа дејност ...

Read More »

Русија упати покана на Македонија и Албанија да и се придружат на Евроазиска економска унија

Постојаниот претставник на Русија во Европска унија, Владимир Чижов, им упати покана на Македонија и на Албанија да и се придружат на Евроазиска економска унија (ЕЕУ) за време на Евроазискиот економски форум во Верона. Двете држави побрзо ќе наидат на разбирање во ЕЕУ отколку во ЕУ, смета рускиот дипломат. „Сигурен сум дека овие земји, кои се кандидатки за членство во ...

Read More »

Советот за македонски јазик: Ќе се обноват старите и ќе се отворат нови лекторати по македонски јазик 

По серијата одржани подготвителни состаноци и седници на кои се разговараше за унапредувањето на состојбата на македонскиот јазик и македонистиката, Советот за македонски јазик, стручно тело при Владата на Република Македонија, чиј претседател е проф. д-р Људмил Спасов, отпочнува јавна расправа за консултации за Предлог-законот за употребата на македонскиот јазик. Во предложениот Закон, со промените се предвидува задолжително ангажирање или ...

Read More »

Македонија: Воени вежби на генералштабот на Армијата

Генералштабот на Армијата на Македонија и потчинетите команди и единици од денеска до петок ќе ги изведуваат планираните вежбовни активности во гарнизоните и на одредени реони од  јужната граница, каде Армијата во изминатите неколку години извршува задачи за подршка на МВР во справување со мигрантската криза. „Ваквите планирани вежбовни активности се изведуваат според годишниот План на генералштабот за обука, вежби ...

Read More »

Претседателот на Комисијата за односи со верски заедници Сотировски во посета на Албанија

Директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи Даријан Сотировски од денеска е во дводневна работна посета на Република Албанија, во чии рамки ќе биде остварена билатерална средба со директорката на Државниот комитет на култови, каде ќе се разговара за продлабочување на соработката помеѓу двете држави во сферата на верските прашања, размена на искуства и заштита на ...

Read More »

Македонијa: Граѓани сметаат дека МНМ и Дијаспората треба да има право на глас

Над половина од граѓаните сметаат дека дијаспората треба да има право да гласа на избори, покажува најновото истражување на јавното мислење кое за потребите на Детектор го спроведе Институтот за политички истражувања Скопје. Според него, 52% од граѓаните сметаат дека дијаспората треба да има право на глас. 33,4% мислат дека иселениците не треба да гласаат во земјава додека 14,6% немаат ...

Read More »