Tag Archives: мала преспа

Премиерот Зоран Заев ја поздрави реализацијата со европски фондови на реконструкција на старото школо што ќе биде претворена во музеј за Стерјо Спасе и реконструкција на инфраструктурата во археолошкиот локалитет Хераклеа

Премиерот Зоран Заев на својот Фејсбук профил ја поздрави реализацијата на прекуграничен проект кој вклучува реконструкција на старото школо во село Глобочани, Мала Преспа ќе биде претворена во музеј за Стерјо Спасе и реконструкција на инфраструктурата во археолошкиот локалитет Хераклеа во Битола. Убаво е чувството кога со европски фондови се реализираат ветувањата дадени на Македонците од Пустец. Заштитата на културното ...

Read More »

УНИЦЕФ донираше средства за хигена за учениците и посиромашни семејства во Општина Пустец 

Канцеларијата на УНИЦЕФ во Тирана распредели пакети со средства за одржување на хигиената за учениците од основните и средното училиште,како и градинките во општина Пустец. Со оваа хумантарна помош се опфатени и неколку семејства,кои се во најнеповолна социо – економска положба. Распределни се 234 пакети со срества за одржување на хигиена,што секако е дојбредојдена помош за учениците но и посромашните ...

Read More »

Општина Пустец ја подобрува каналската мрежа за одводнување (ФОТО)

Во земјоделството каде каналската мрежа за одводнување е од витално значење, Општина Пустец областа Мала Преспа интервенираат во подобрување на каналите за наводнување во областа Мала Преспа. Санација  се состоеше во чистење на вегетација, тампонирање и бетонирање. Чистењето на каналската мрежа за одводнување се спроведува според проектот што е изработен од Општина Пустец. Во Мала Преспа живеат околу 5 700 жители, сите од македонско етничко потекло ...

Read More »

Во Пустец почнува фестивалот „Македонско културно лето 2020“

Со концертот на Андријана Јаневска, што ќе се одржи на плоштадот „Гоце Делчев“ во центарот на Пустец, Мала Преспа, почнува традиционалната манифестација „Македонско културно лето“. Организатор на оваа значајна манифестација е Здружението „Сонце“ – Скопје. Поради новонастаната состојба со пандемијата со Ковид-19 бевме принудени да направиме измени на претходните планови за ова 13-то издание на фестивалот „Македонско културно лето“. Се ...

Read More »

Општина Пустец пушти во употреба шест езерски платформи (ФОТО + ВИДЕО)

Префектот на округот Корча, Дори Спиролари, Ана Веруши преседателка на Советот на округот Корча, градоначалникот на Пустец, Пали Колефски, директорот на регионалната администрација на заштитените подрачја и раководителот на проектниот на КФВ, Констанце Шаф, пуштиа во употреба шест езерски платформи. Тие ќе служат за активности за набудување на администрацијата на Националниот парк Преспа и на граничната полиција, а во исто време ...

Read More »

Општина Пустец постави 40 ЛЕД улични светилки во селото Пустец (ФОТО)

Општина Пустец, областа Мала Преспа во соработката со ГИЗ-Албанија, овозможи поставување на 40 лед улични светилки во селото Пустец. Новите ЛЕД улични светилки се со 70% поголема енергетска ефикасност што значи 70% заштета на потрошувачката за јавно осветлување. Во Мала Преспа живеат околу 5 700 жители, сите од македонско етничко потекло и со православна христијанска вероисповед.

Read More »

Безбеден туризам во Мала Преспа (ВИДЕО)

Потребни беа години за жителите на Зрноско да развиваат туризам долж Преспанското Езеро за пристап на  туристите, но годинава ситуацијата воопшто не им оди во прилог. Во селото Зрноско, едно од селата на брегот на Преспанското Езеро во општина Пустец, има малкумина туристи. Овде можете да направите безбедна плажа, да уживате во природа што тешко може да се најде на ...

Read More »

Македонско друштво “Илинден”-Тирана бара итно од Владата на Албанија и Македонија граничните премини со Голо Брдо и Мала Преспа да се отвараат

Македонско друштво “Илинден”-Тирана бара итно од Владата на Албанија и Македонија граничните премини со Голо Брдо и Мала Преспа да се отварат македонците во тие области се во лоша економска состојба порати пандемијата Ковид-19. Македонците од Голо Бро и Мала Преспа но и сопствениците на објекти од трговска, угостителска и другата услужна дејност, апелират до Владата на Албанија и на ...

Read More »

Kонечно ќе се реши повеќедеценискиот проблем со вода за пиење во Мала Преспа

Пратеникот во Парламентот на Албанија, Васил Стерјовски заедно со градоначалникот на општина Пустец, Пали Колефски, денес во Тирана остварија работна средба со директорот на Национална агенција за водовод и канализација, Алќи Блако. На средбата се разговаррало за решавање на проблемот со вода за пиење во селата на општина Пустец. Постигнат е договор, Националната агенција за водовод и канализација да и’ ...

Read More »

Инфраструктурни проекти во рамките на програмата „Интегриран регионален развој“ во областа Мала Преспа (ВИДЕО)

Инвестици во рамките на програмата „Интегриран регионален развој“ финансирана од албанската влада преку КФВ во износ од 60 милиони евра, со програмата се опфатени Општините Корача, Пустец, Валона, Поградец, Химара. Агенција за спроведување на програмата ќе биде Албанскиот фонд за развој. Во Општината Пустец проектот вклучува урбано подрачје Пустец и Зрноско и брегот на Преспанското Езеро. Проектите ќе вклучуваат патна ...

Read More »