Tag Archives: мала преспа

Васил Јанкула стана дел од тимот на општина Ресен

Васил Јанкула роден во 1991 година во селото Туминец, Мала Преспа, лице со церебрална парализа започна голем подвиг стана дел од тимот на Општина Ресен. Градоначалникот на општина Ресен, Живко Гошаревски имаше средба со преспански херој Васил Јанкула. Јанкула е ангажиран за помагање во организирање на спортски натпревари за хендикепирани лица и лица со посебни потреби, а со неговите познавања ...

Read More »

Македонците во Албанија ја одбележаа “Св.Атанаси Велики”-Танасовден 

Македонците во Албанија го прославија празникот Св.Атанаси Велики -Танасовден според јулијанскиот календар. По традиција празникот се одбележа во духот на македонските обичаи и традиција во Мала Преспа, Голо Брдо, Врбник. Во чест на “Св Атанаси Велики” -Танасовден, во Пустец, областа Мала Преспа се одржа Божствена литургија и верниците се причестија со светите тајни и го прославија празникот Св.Атанаси Велики -Танасовден.

Read More »

Богојавление го одбележаа и Македонците во Албанија 

Православниот празник Богојавлние-Водици беше одбележан насекаде низ Албанија каде што живеат православните Македонци, Мала Преспа, Голо Брдо, Врбник и во поголемите градови низ Албанија. Во Мала Преспа традиционално сите села фрлаат крст во Преспанското Езеро. Со Македонците во Горна Горица,едно од деветте села во областа, беше Васил Стерјовски, лидер на македонската партија,македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, и пратеник во ...

Read More »

Зима во областа Мала Преспа (ФОТО)

Областа Мала Преспа географска област во покрај југозападниот брег на Преспанското Езеро. Целата област се состои од девет села: Пустец, Туминец, Горна Горица, Долна Горица, Глобочани, Шулин, Леска, Зрноско и Церје. Селото Пустец е најголемата, а истовремено и седиште на општината. Во Мала Преспа живеат околу 5 700 жители, сите од македонско етничко потекло и со православна христијанска вероисповед.

Read More »

Проф. д-р Илинден Спасе македонски интелектуалец од Мала Преспа

Проф. д-р Илинден Спасе е роден во април, 1942 година во селото Глобочани, облaста Мала Преспа, oсновното образование го завршил во родното место, а дипломирал на Универзитетот во Тирана. Работел како учител, редактор, издавач на педагошкото списание на албански јазик (1970-2001), главен редактор на Издавачкиот совет на Институтот за педагошки студии во Тирана, научен работник во Училишниот Департмен (сектор за ...

Read More »

Акција за чистење во областа Мала Преспа (ФОТО)

  Еко-акцијата се одржи на 22 ноември 2019 година во организација на Општина Пустец, Мала Преспа во соработка со учениците на школото Пустец, се организира акција за чистење на просторот околу училиштето, Националниот парк Преспа и брегот на Преспанското Езеро, во рамките на Националната акција “Да ја исчистиме Албанија”. Oбласта Преспа е населено со македонско население.

Read More »

Домот на Стерјо Спасе големиот македонски писател ќе биде претворена во музеј (ВИДЕО)

Домот каде е роден Стерјо Спасе во село Глобочани, Мала Преспа ќе биде претворена во музеј, Стерјо Спасе  писател и критичар од македонско потекло, aвтор е на проза и раскази, романи, учебници и репортажни записи. Познат е и како антологичар, преведувач, учебникар и собирач на македонски народни умотворби. Неговите дела се преведувани на неколку светски јазици. Стерјо Спасе е роден ...

Read More »

Стерјовски, и директорот на Водовод и канализација Пустец, на средба со директорот на Национална агенција за водовод и канализација

Пратеникот од единствената македонска партија, Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, во албанскиот парламент и претседател на Македонска алијанса за европска интеграција Васил Стерјовски, со директорот на претпријатието Водовод и канализација Пустец, Александар Никола, оствари работна средба во Тирана со директорот на Национална агенција за водовод и канализација, Алќи Блако. Се разговара за еден од најголемите проблеми со кој се ...

Read More »

Општина Пустец почна со голема еко-акцијата за чистење на областа Мала Преспа 

Еко-акцијата се одржи денска во село Зрноско во организација на Општина Пустец, расчистување на селото Зрноско од страна на администрацијата на Општина Пустец. Акцијата ќе продолжи и во други села во Општина Пустец Мала Преспа. Општината ги повикува сите жители на Мала Преспа да се приклучат на иницијативата за почисто Општина Пустец. – стои во соопштението на Општина Пустец, Мала Преспа. Oбласта ...

Read More »

Преспанското езеро кај Пустец, Мала Преспа порибено со 300 илјади парчиња крап (ВИДЕО)

Водите на Преспанско езеро село Пустец, општина Мала Преспа денска беа збогатено со 300 илјади парчиња подмладок на крап, соопштија од министерстото за земјоделство и рурален развој. Од година во година се зголемува количината на подмладок со кој се порибуваат езерските води. Но, ова денеска е рекордна бројка. Тоа е резултат на нашата посветеност за збогатување на рибниот фонд, изјавил Бленди ...

Read More »