Tag Archives: мала преспа

Во организација на македонско друштво “Илинден“ во Тирана ќе се одржи втор фолклорен фестивал на македонците во Албанија

Во организација на македонското друштво “Илинден“, со поддршка на Министерството за култура на Република Албанија, вторпат во Тирана ќе биде одржан “Фолклорен фестивал на македонското малцинство во Република Албанија“. Фестивалот не само што се одржува првпат, туку првпат една ваква манифестација е поддржана од страна на албанското Министерство за култура. Очекуваме голема посетеност како од Македонците кои живеат во Тирана, ...

Read More »

Потврден птичји грип меѓу пеликаните и во Мала Преспа

Надлежните албански власти денеска соопштија дека птичји грип е потврден кај пеликаните во областа Мала Преспа. Откако во четвртокот, 17 март, беа пронајдени три пцовисани пеликани на Преспанско Езеро на албанската страна, и потоа испратени на лабораториска анализа потврдено дека причина за угинувањето е птичји грип, јавија албанските медиуми. Претходно албанското орнитолошки друштво извести дека се забележува епидемија на птичји ...

Read More »

Голем пожар беснее во Националниот парк „Преспа“

Веќе трет ден беснее пожар во Националниот парк „Преспа“, Мала Преспа. Пожарот избувнал во близина на албанско-грчката граница а во неговото гаснење најпрво била вклучена територијалната противпожарна едница од Пустец а денеска уште други пет возила и повеќе пожарникари. Како што известуваат самите вработени, интервенцијата е тешка, бидејќи пожарот се наоѓа на врвот на планината „Остоја“, местото наречено Пирамида 10 на границата ...

Read More »

Валентин Андон, Македонец од Албанија сопственик на брендот „Активити” кој продава планински чај во Америка

Планинскиот чај од плантажите во Мала Преспа, каде рачно се одгледуваат големи површини со овој насад, веќе две години завршуваат на американскиот пазар благодарение на Валентин Андон. По потекло од Мала Преспа, каде живеат етнички Македонци, во 2019 година Андон заминува на студии по маркетинг во Чикаго. Но, трошоците за живот го принудиле да бара начин за егзистенција и подобар ...

Read More »

Во село Шулин, Мала Преспа поставен 12 метарски Крст

Во делот на Преспа кој се наоѓа во Република Албанија, во неколку села живее православно македонско население. Низ вековите нивната православна вера и вербата во Бога го одржало населението да ги издржи и најголемите предизвици. Во овој предел тајно била практикувана верата дури и во време кога во енверова Албанија било забрането секакво верско делување. Во режимот на Енвер Хоџа ...

Read More »

Државниот секретар на Министерството за надворешни работи на Македонија, Зоран Попов во работна посета во Општина Пустец

Државниот секретар на Министерството за надворешни работи, на Република Македонија, Зоран Попов реализираше средба со градоначалникот на општина Пустец, присутен на средбата беше пратеникот во албанскиот Парламент, Васил Стерјовски, Амбасадорот на Република Македонија во Тирана, Данчо Марковски, и директорот на културно информативниот центар на Република Македонија во Тирана, Златко Ориѓански и други претставници на националното малцинство од регионот на Мала Преспа. Са време ...

Read More »

„Дојди во Преспа“ (ВИДЕО)

„Дојди во Преспа“ беше слоганот на локалните власти и компаниите за туристички услуги за време на дводневната посета организирана од албанскиот Центар за управување со животна средина на 3-4 април 2021 година. Навистина, главните тур-оператори, туристички водичи и блогери за патувања беа позитивно импресионирани од придонесите на Националниот парк Преспа и неговите големи потенцијали. Се подготвува целосен документарен филм каде ...

Read More »