Tag Archives: мала преспа

Либерално-демократската партија и Демократскиот сојуз и донираа учебници за Македонците во Пустец

Либерално-демократската партија и Демократскиот сојуз, денес во Пустец, Албанија донираа учебници на македонски јазик за Македонците, ученици во заедничкото основно и средно училиште „Трајан Ѓорѓиовски и Митре Колевски“. Донацијата од 540 книги и учебни материјали поточно комплети учебници, работни тетратки и збирки задачи по предметите Математика и Природни науки за учениците од прво до петто одделение, беше врачена од страна ...

Read More »

Македонците во Пустец го одбележаа патронот на црквата и нивен заштитник „Свети Архангел и Михаил“ 

Македонците во Пустец, Мала Преспа, вчера го одбележаа патронот на црквата „Свети Архангел и Михаил“,празник кој го чествуваат и како нивен заштитник. На голем број семејства овој ден им е домашна слава. Во црквата, која се наоѓа во центарот на Пустец, на плоштадот „Гоце Делчев“, утринската свечена богослужба ја отслужи свештенкот Алексо Темелко. Со Македонците беше и Васил Стерјовски, лидер ...

Read More »

Стерјо Спасе ќе добие музеј во родното село Глобочани, Мала Преспа

Во селото Глобочани, општина Пустец почна реализацијата на проектот за реконструкција и уредување на старата училишна зграда,која во иднина ќе биде музеј на познатиот албански писател со македонско потекло Стерјо Спасе,кој е родум од ова малопреспанско село. Благодарение на големата поддршка од Европската унија и преку проектот SMART CUL TOUR старата училишна зграда во која се школувал Стерјо Спасе, еден ...

Read More »

Премиерот Зоран Заев ја поздрави реализацијата со европски фондови на реконструкција на старото школо што ќе биде претворена во музеј за Стерјо Спасе и реконструкција на инфраструктурата во археолошкиот локалитет Хераклеа

Премиерот Зоран Заев на својот Фејсбук профил ја поздрави реализацијата на прекуграничен проект кој вклучува реконструкција на старото школо во село Глобочани, Мала Преспа ќе биде претворена во музеј за Стерјо Спасе и реконструкција на инфраструктурата во археолошкиот локалитет Хераклеа во Битола. Убаво е чувството кога со европски фондови се реализираат ветувањата дадени на Македонците од Пустец. Заштитата на културното ...

Read More »

УНИЦЕФ донираше средства за хигена за учениците и посиромашни семејства во Општина Пустец 

Канцеларијата на УНИЦЕФ во Тирана распредели пакети со средства за одржување на хигиената за учениците од основните и средното училиште,како и градинките во општина Пустец. Со оваа хумантарна помош се опфатени и неколку семејства,кои се во најнеповолна социо – економска положба. Распределни се 234 пакети со срества за одржување на хигиена,што секако е дојбредојдена помош за учениците но и посромашните ...

Read More »

Општина Пустец ја подобрува каналската мрежа за одводнување (ФОТО)

Во земјоделството каде каналската мрежа за одводнување е од витално значење, Општина Пустец областа Мала Преспа интервенираат во подобрување на каналите за наводнување во областа Мала Преспа. Санација  се состоеше во чистење на вегетација, тампонирање и бетонирање. Чистењето на каналската мрежа за одводнување се спроведува според проектот што е изработен од Општина Пустец. Во Мала Преспа живеат околу 5 700 жители, сите од македонско етничко потекло ...

Read More »

Во Пустец почнува фестивалот „Македонско културно лето 2020“

Со концертот на Андријана Јаневска, што ќе се одржи на плоштадот „Гоце Делчев“ во центарот на Пустец, Мала Преспа, почнува традиционалната манифестација „Македонско културно лето“. Организатор на оваа значајна манифестација е Здружението „Сонце“ – Скопје. Поради новонастаната состојба со пандемијата со Ковид-19 бевме принудени да направиме измени на претходните планови за ова 13-то издание на фестивалот „Македонско културно лето“. Се ...

Read More »