Tag Archives: Светскиот Македонски Конгрес (СМК)

Координативното тело против референдумот при Светскиот Македонски Конгрес повикува на бојкот

  Координативното тело против референдумот при Светскиот Македонски Конгрес (СМК) на Денот на независноста – 8 септември 2018 година, сабота, во 19.30-20.00-22.00 часот, пред Собранието на Република Македонија организира Семакедонски собир. Единствена порака на Семакедонскиот собир е: Безусловен бојкот на референдумот и НИКОЈ ДА НЕ ГЛАСА на 30 септември! На 30 септември НИКОЈ ДА НЕ СЕДИ ДОМА! СИТЕ, ЦЕЛ ДЕН, ...

Read More »

Светскиот Македонски Конгрес најостро ги осудува активностите на бугарската амбасадорка во Албанија

Светскиот Македонски Конгрес (СМК) најостро ги осудува активностите на бугарската амбасадорка во Албанија, Адела Пашкова при нејзината неодамнешна средба со градоначалникот на општина Кукс, Башким Шеху со цел “афирмација на културните права на бугарското малцинство во Албанија“, меѓу Македонците во областа Гора, Северна Албанија! СМК повторува дека Бугари во Албанија, како и во регионите Преспа, Голо Брдо и Гора, НЕМА! СМК ...

Read More »

Светскиот Македонски Конгрес поднесе кривични пријави против претседателот на Владата на Република Македонија Заев и министерот за надворешни работи Димитров

  Светскиот Македонски Конгрес (СМК) денес до Скопското основно јавно обвинителство поднесе кривични пријави против претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев и министерот за надворешни работи Никола Димитров, за сторени кривични дела повреда на угледот на Република Македонија (член 178), излагање на подбив на Македонскиот народ (член 179), велепредавство (член 305), загрозување на независноста (член 308), терористичко загрозување ...

Read More »

Светскиот Македонски конгрес бара итно повлекување од разговорите за името

  Светскиот Македонски конгрес – СМК бара безусловен крај на разговорите за името, итно повлекување на противуставниот Закон за јазиците, како и итно и безусловно ослободување на притворените за настаните од 27-ми април. Светскиот Македонски конгрес во соработка со неколку меѓународни организации на наши иселеници, за утре најави протестен марш. Конгресот бара безусловен крај на разговорите за името, итно повлекување ...

Read More »

СМК: Македонците отфрлат промена на името

  Светскиот Македонски Конгрес (СМК) го отфрла грчкиот предлог за македонско-грчка Спогодба што треба да ја ратификува Собранието на Македонија по предлог на Владата во Атина до средината на февруари, со цел промена на името на државата и идентитетот на нацијата, што подразбира промена на името на Македонскиот народ, промена на името на Македонскиот јазик, ревизија на македонската историја, промена ...

Read More »