Македонци – Албанија

Со европски пари ќе се рехабилитира патот до црквата на островот Мал Град, ќе се санира плоштадот во село Глобочани и патот до музејот на Спасе

Во просториите на општина Пустец потпишан е договор меѓу четворица партнери за почеток на проектот „Smart4You2“, што е поддржан од ИПА2. Според градоначалникот на Пустец, Пали Колефски, освен него потпис ставиле претставници на општина Битола и музејскиот центар од овој град, како и Регионалната дирекција за културно наследство од Корча.  Проектот кај нас опфаќа рехабилитација на патеката до црквата „Света Богородица“ ...

Read More »

Македонците во областа Голо Брдо со нов пат од Радоешта до Острени 

Македонците во областа Голо Брдо со нов пат од Радоешта до Острени се користи од жителите на областа Голо Брдо, финансирањето доаѓа од Општина Булќиза во рамките на рехабилитација на приоритетните патишта во општината, овој пат кој со години е повеќе од амортизиран од утре ќе почне да се асфалтира со што максимално ќе се олесни движењето на жителите и возилата во областа ...

Read More »

Министерот советник во македонската амбасада во Тирана, Спахиу учествуваше на средба во Централната изборна комисија 

Министерот советник во македонската амбасада во Тирана, Љуфтим Спахиу учествуваше на консултативната средба организирана од албанската Централната изборна комисија (ЦИК) во рамки на подготовките за локалните избори во оваа земја. Членови на комисијата предводени од претседателот Илирјан Целибаши со претставниците на амбасадите кои имаат малцинства во нашата земја разговараа за едукативната програма за изборите за органи на локалната самоуправа што ќе ...

Read More »

Скулпторот Генци Кадриу, Македонец од Голо Брдо подготвува уметничкото прикажување на главните личности на Македонија

Дниве сме сведоци на активностите околу еден исклучителен настан од културата, кој за нас, како Македонци во Албанија има особено значење. Станува збор за подготовките за презентација на делата на дипломираниот скулптор Генци Кадриу, чие потекло е од с. Требиште во областа Голо Брдо во Албанија. Своето високо образование го завршува на Академијата за ликовни уметности во Тирана, во 1990 ...

Read More »

Стари слики од Пештерската црква Света Марија во Мала Преспа (ФОТО)

Пештерската црква Света Марија се наоѓа на северниот брег на Преспанското Езеро, пештерата има две природни шуплини. Едната е капелата, а другата била живеалиштето на пустиникот. Капелата е со димензии 3,17х2,10 метри и припаѓа на XIII век. Западната и северната страна се карпести, додека источната и јужната страна се од ѕидови од песочник, врзани со кал. Влезот во капелата е ...

Read More »

Министерот за правда Никола Тупанчески оствари средба Васил Стејровски, Претседател на Македонската алијанса за европска интеграција

Министерот за правда Никола Тупанчески за време на работната посета на Албанија се сретна со Васил Стејровски, Претседател на Македонската алијанса за европска интеграција. На средбата се разговараше за правата на македонското национално малцинство во Република Албанија. Беа отворени повеќе прашања за унапредување на статусот на Македонците во албанското општество, како и за начините врз основа на кои Република Македонија ...

Read More »

Честитка од Македонското друштво “Илинден“-Тирана по повод 11 Октомври – Денот на народното востание

Македонското друштво “Илинден“-Тирана  упати честитка по повод 11 Октомври-Денот на народното востание Со голема почит кон загинатите борци, народни херои и дејци и на сите што ги дале своите животи во НОБ и Револуцијата, сите кои се втемелија во државноста и она што се нарекува независна и суверена Македонија, давајќи го најдрагото, својот живот, во името на Македонско друштво “Илинден“-Тирана ...

Read More »

Во село Студенo, областа Голо Брдо е поставено инсталацијата во центарот на селото со името на селото

Во село Студенo, aдминстративната единица Стеблево областа Голо Брдо е поставено инсталацијата со името на селото во центарот на селото како место за пријавување. Македонците од село Студенo, барат да се зголеми вниманието од страна на aдминстративната единица Стеблево и Националниот парк Шербеник – Јабланица за промоција на туризмот во овој регион.

Read More »

Ора Њуз: Жителите на Голо Брдо бараат инвестиции од Владата (ВИДЕО)

Жителите на областа Голо Брдо на границата со Македонија се чувствуваат заборавени и напуштени од албанската влада. Состојбата на патот, мостот на Черенец-Требиште, според нив, е доказ за недостиг на внимание, што доведува до напуштање на руралните средини, стои во прилогот на албанската телевизија Ора Њуз. Ваква е состојбата на патот, мостот на Черенец-Требиште, на границата помеѓу Албанија и Македонија. ...

Read More »

Претседателот на македонско друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај му ја врачи Благодарницата ”Илинден” на Лорант Винце, претседател на Федералната унија на европските националности

  Претседателот на македонско друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај во рамките на ФУЕН Конгресот во Берлин му ја врачи Благодарницата ”Илинден” на Лорант Винце, претседател на Федералната унија на европските националности. “Огромна чест ми беше во името на Македонското друштво “Илинден”-Тирана и во името на Македонско национално малциство во Република Албанија лично да му ја предадам на г-дин Лорант Винце, претседател ...

Read More »