Македонци – Албанија

Министерот Спасовски во Амбасадата во Тирана се сретна со претставници на македонски друштва во Албанија

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски го искористи работниот престој во Тирана, каде учествуваше на двете пленарни сесии предвидени за првиот ден посветен на областа Внатрешни работи од годишниот Министерски форум ЕУ-Западен Балкан, и во просториите на Амбасадата на Македонија оствари средба со претставници на друштвата на македонско национално малциство во Република Албанија. На средба беа претставници од македонските друштва ...

Read More »

Почина Спасе Вурмо активист за правата на Македонците во Албанија

Во шеесет и шестата година од животот, синоќа во село Туминец, Мала Преспа, почина Спасе Вурмо, голем македонски активист во Албанија. Спасе беше долгогодишен активист и борец за правата на Македонците во Албанија. Од самото формирање беше член на друштвото „Преспа“, организација за заштита на правата на Македонците во Албанија, како и на партијата Македонска алијанса за европска интеграција. Спасе ...

Read More »

“Невестинските соништа” на Битолскиот музеј за граѓаните на Корча

Изложбата е во рамки на  манифестацијата „Денови на македонската култура” кои се одржаа во Корча, а ќе биде отворена до 5-ти следниот месец. Изложбата ,,Невестински соништа- касели и ковчези од Битола и битолско”, на НУ ,,Завод и музеј”- Битола е отворена во Куќата на знамето. Уникатноста на поставката во која се преставени ковчези од крајот на 18 и почетокот на 19 ...

Read More »

Во Корча денеска почнува манифестацијата „Денови на македонската култура“

Од денеска до крајот на наделава во албанскиот град Корча ќе се одржат „Денови на македонската култура”, во организација на Амбасадата и Културно-информативен центар на Македонија во Тирана. Mанифестацијата содржи повеќе настани од областа на културата, образованието и бизнисот, што ќе се реализираат на повеќе места во градот. Во просториите на Филолошкиот факултет при Универзитетот „Фан Ноли”, проф. Виолета Јанушева првпат ...

Read More »

Федералната унија на европските националности на неколку јазици ја објави Резолуцијата за правата на Македонците во Албанија

Федералната унија на европските националности (ФУЕН), ја објави Резолуцијата со која се поддржуваат Македонците во Албанија во барањата за надминување на проблемите со кои се соочуваат. Резолуцијата беше предложена од  Македонското друштво “Илинден“-Тирана и едногласно усвоена на 66-от Конгрес што се одржува од 29 септември до први октомври во Берлин, Сојузна Република Германија. Во документот објавен на англиски, германски и ...

Read More »

Во Корча ќе се оддржат денови на Македонската култура

Во организација на Македонската Амбасада во Тирана и Културно-информативен центар на Македонија во Тирана од 27 до 29 октомври 2022 година во Корча ќе бидат организирани „Денови на македонската култура“. Според програмата во текот на трите дена ќе бидат организирани изложби, проекција на филм и музички настап, а ќе биде организирано и предавања за македонски јазик на Универзитетот “Фан Ноли”.

Read More »

Честитка од Македонското друштво “Илинден”-Тирана по повод 23 октомври – Ден на македонската револуционерна борба

Македонското друштво “Илинден”-Тирана по повод празникот 23 октомври – Ден на македонската револуционерна борба,  упати честитка до сите Македонци каде и да се, со искрени желби за мир, благосостојба и подобра иднина. Од името на сите Македонци кои живеат во Албанија, упатуваме честитки, по повод големиот празник, 23 октомври, Денот кога е формирана македонската револуционерна организација, која е олицетворение на ...

Read More »

Општината Пустец е единствената во Албанија во која нема аптека

Општина Пустец, областа Мала Преспа е единствена општина во Албанија без аптека, поради што повеќе од 3 000 жители на оваа мала општина треба да поминат десетици километри за да набават лекови во Корча, Поградец или Ресен јави Ора њуз. Аптека немаме. Нема каде да набавиме ниту основни лекови за едноставни болести. Кога имаме здравствени проблеми или самите одиме до ...

Read More »

Со европски пари ќе се рехабилитира патот до црквата на островот Мал Град, ќе се санира плоштадот во село Глобочани и патот до музејот на Спасе

Во просториите на општина Пустец потпишан е договор меѓу четворица партнери за почеток на проектот „Smart4You2“, што е поддржан од ИПА2. Според градоначалникот на Пустец, Пали Колефски, освен него потпис ставиле претставници на општина Битола и музејскиот центар од овој град, како и Регионалната дирекција за културно наследство од Корча.  Проектот кај нас опфаќа рехабилитација на патеката до црквата „Света Богородица“ ...

Read More »

Македонците во областа Голо Брдо со нов пат од Радоешта до Острени 

Македонците во областа Голо Брдо со нов пат од Радоешта до Острени се користи од жителите на областа Голо Брдо, финансирањето доаѓа од Општина Булќиза во рамките на рехабилитација на приоритетните патишта во општината, овој пат кој со години е повеќе од амортизиран од утре ќе почне да се асфалтира со што максимално ќе се олесни движењето на жителите и возилата во областа ...

Read More »