Македонци

Во Корча денеска ќе се одржи Четвртиот конгрес на Македонска алијанса за европска интеграција

Денес во Корча во Република Албанија ќе се одржи Четвртиот конгрес на единствената Македонска партија во Албанија – Македонска алијанса за европска интеграција. Околу 120 делегати од цела Албанија ќе усвојат ивештај за работа на Македонската партија за периодот 2019-2023 година и ќе ги изберат нејзините органи за наредниот четиригодишен мандат од 2023-2027 година. На Конгресот ќе присуствуваат претставници од ...

Read More »

Репортажа на мкд.мк за Македонците во Албанија

Разгоропадена помеѓу Националниот парк „Преспа парк“ и Преспанското езеро општина Пустец  е најмала општина во Албанија со 5300 жители населена со етнички Македонци. Можеби не живеат во материјално изобилие ама горди се на својот чесен и достоинствен живот. А за живот не им треба многу. Само сакаат да имаат исти услови за развој како и сите други. И уште нешто. Нивната Македонија ...

Read More »

Претседателот на Македонското друштво “Илинден”-Тирана, Ѓурѓај на претставникот на македонското национално малцинство во Комитетот за националните малцинства Фелха, и подари примероци од Фото албумот „Народни носии на македонското национално малцинство во Република Албанија“

Претседател на Македонското друштво “Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај на 24. 07. 2023 година на претставникот на македонското национално малцинство во Комитетот за националните малцинства во Република Албанија, Марјана Фелха, и подари примероци од Фото албумот „Народни носии на македонското национално малцинство во Република Албанија“ во просторите на Комитетот за националните малцинства. За одбележување е дека Фото албумот „Народни носии на македонското ...

Read More »

Роберт Кленкоски и министерката Луција Путрих ја засилуваат соработката за интеграцијата на Македонија во ЕУ

На 20 јули 2023 година се одржа значаен онлајн разговор помеѓу Роберт Кленкоски, претседател на Централниот совет на Македонците во Германија, и министерката Луција Путрих, полномошничката на земјата Хесен при Бундестагот за федерални и европски прашања. Средбата беше поддржана од Уте Штетнер, директорка на Одељението за европски и меѓународни работи во Хесенската државна канцеларија. Цел на овој разговор беше поддршка на ...

Read More »

Во Тирана промовиран Фото албум „Народни носии на македонското национално малцинство во Република Албанија“ (ФОТО)

Г-дин Љуфтим Спахиу, советник во македонската Амбасада во Тирана Г-дин Александру Саву, советник во романската амбасада во Тирана Г-ѓа Еда Кошовари, директор на Дирекцијата за анализи и проекти при Комитетот на националните малцинства и г-ѓа Марјана Фелха, претставник на македонското национално малцинство во Комитетот за националните малцинства на Република Албанија Г-ѓа Марјана Фелха, претставник на македонското национално малцинство во Комитетот ...

Read More »

Во Тирана промовиран Фото албум „Народни носии на македонското национално малцинство во Република Албанија“

Во организација на Македонското друштво “Илинден“-Тирана, на 14 јули 2023 година, со почеток во 18 часот во „Реја“ (пред Национална галерија) – Тирана, беше одржана промоција на Фото албумот „Народни носии на македонското национално малцинство во Република Албанија“. Промоцијата претставуваше можност да се дружат и да разменат мислења Македонците од Тирана и цела Албанија. Од официјалните лица, поканети на промоцијата, ...

Read More »

Денска во Тирана ќе се одржи промоција на фото албумот со „Народни носии на македонското национално малцинство во Република Албанија“

Македонското друштво “Илинден“-Тирана, на 14 јули 2023 година, со почеток во 18 часот во „Реја“ (пред Национална галерија) – Тирана, организира промоција на фото албумот со „Народни носии на македонското национално малцинство во Република Албанија“. Фото албумот со македонски народни носии го подготви Никола Ѓурѓај и се испечати со поддршка на Комитетот за национални малцинства. Влезот е бесплатен а може ...

Read More »

Македонски весник “Илинден” стана дел од нај големата платформа за вести vesti.mk

  Македонски весник “Илинден” стана дел од нај големта платформата за вести vesti.mk. Vesti.mk е агрегатор на најнови вести од 150 македонски веб сајтови. Сега Македонски весникот “Илинден” ќе биде уште по блиску до читателите. На тој начин, Македонски весник “Илинден” стана прв весник на Македонци од Република Албанија и Балканот што е дел од прекрасната платформа за вести. Никола ...

Read More »

Почина Стојан Николов Георгиев, борец за човековите права, почесен претседател на ОМО „Илинден“-Пирин

На 5 јули вечерта си замина големиот наш пријател, соборец, Македонец и страдалник Стојан Георгиев, објавија од ОМО „Илинден“-Пирин. Роден во 1938 година во Петрич, Пиринска Македонија, а на 18 години, со незавршено средно образование создава македонска група. Откриен и инквизиран 18 дена во келиите на државна безбедност, сепак е ослободен за да го заврши своето образование. Во 1957 година ...

Read More »

ММДЧП и Каракамишева почнаа процес пред Европскиот суд за човекови права за преименувањето

Македонското меѓународно движење за човекови права започна уште еден процес пред Европскиот Суд за Човекови Права, овојпат во соработка со Тања Каракамишева – Јовановска, редовен професор по македонско уставно право. Врз Македонците беа извршени сериозни прекршувања на човековите права во пресрет и како резултат на принудната промена на името која илегално ни беше наметната од режимот во Македонија со “Преспанскиот ...

Read More »