Македонија

Македонија и Турција ги врзува традиционално пријателство и партнерство

Претседателот на Собранието на Република Македонија, Талат Џафери денеска имаше средба со претседателот на Големото национално собрание на Турција Мустафа Шентоп, кој претстојува во дводневна посета на земјава со група пратеници. На средбата присуствуваа потпретседателот на Собранието Хусни Исмаили и генералната секретарка Цветанка Иванова. Џафери изрази задоволство од повторната посета на претседателот Мустафа Шентоп, која се совпаѓа со одбележувањето на ...

Read More »

Блаже Конески – најголем афирматор и заштитник на македонските национални особености

Во историската меморија на македонскиот народ Конески останува запаметен како еден од кодификаторите на македонскиот литературен јазик и една од најзначајните личности во македонската книжевност По повод 101 година од раѓањето на македонскиот великан На 19 декември се одбележаа 101 година од раѓањето на македонскиот великан Блаже Конески. Тој во историската меморија на македонскиот народ останува запаметен како еден од ...

Read More »

Православните христијани го слават Свети Никола

Пра­вос­лав­ни­те хрис­ти­ја­ни го праз­ну­ва­ат Све­ти Ни­ко­ла Чу­дот­во­рец, све­те­цот заш­тит­ник на де­цата, мо­реп­лов­ците, де­вој­ките, си­ро­маш­ните, уче­ни­ците, пе­ка­рите, ап­те­ка­рите, тр­гов­ците, пат­ни­цитe.  Во Ма­ке­до­ни­ја и во све­тот има без­број цр­кви, ма­нас­тири, ико­ни и фрески, кои се по­све­те­ни на овој све­тец. Мно­гу ма­ке­дон­ски се­меј­ства ве­чер со бо­га­та посна трпе­за на ко­ја пре­ов­ла­ду­ва­ат ри­ба­та и посни­те сар­ми ќе го просла­ват праз­ни­кот. Овој све­тец имал мно­гу ...

Read More »

Мојсова-Чепишевска: Во тестаментот на Конески е пораката да продолжиме да пишуваме на македонски

Пораката да продолжиме да пишуваме на македонски јазик е една од оние што Конески ни ги остави како тестамент. Тој ни укажа дека нема мали и големи јазици и големи и мали култури. Многумина му го поставуваа прашањето зошто не пишува на англиски, руски или германски. Но Конески сметал дека е одговорен и повикан да пишува на македонски, бидејќи не ...

Read More »

Средба Рустеми-Бербери: Изградба на сегментот Струга-Ќафасан-Елбасан олеснување во циркулацијата на возила, услуги и стоки

Генералниот директор на Јавното претпријатие за државни патишта на Македонија, Ејуп Рустеми денеска во Тирана оствари средба со директорот на Албанската управа за патишта, Евис Бербери. Рустеми и Бербери подетално разговараа за имплементацијата на неколку клучни проекти како што е проектот за Коридор 8 и Граничен премин „Ќафасан-Струга“. Бербери го запознал својот соговорник со проширувањето на патниот правец од  Елбасан ...

Read More »

Најпрвин јасно признавање на македонскиот народ

По однос на ова прашање, мислењето на нашите соговорници е дека „агресивната бугарска политика кон Македонија во добра мера се должи на пасивноста од македонска страна, како и на недостигот од јасна политика и црвени линии кон постојаните ирационални барања што пристигнуваат од Софија“. Тие посочуваат дека од македонска страна е потребна една принципиелна политика, секако втемелена на внатрешното и ...

Read More »

Македонија го презема претседавањето со САД – Јадранската Повелба во 2023 

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, учествуваше на Министерскиот состанок на САД – Јадранската Повелба, што се одржа во Подгорица, Црна Гора. Во рамки на состанокот, Македонија го презема претседавањето со Повелбата за 2023 година, кога се одбележува и 20 годишнината од нејзиното формирање. Во фокусот на разговорите беше стабилноста на Западен Балкан во контекст на актуелната безбедносна состојба, предизвиците ...

Read More »

Во Тирана се потпиша договор за соработка меѓу Владата на Македонија и Албанија за развој на инфраструктурни проекти

Потпретседателот на Владата за политички систем и односи меѓу заедниците, Артан Груби денес во Тирана потпиша договор за соработка меѓу Владата на Македонија и Владата на Албанија за развој на инфраструктурни проекти, логистичка безбедност и ефикасност на транспортот на стоки меѓу двете земји. Според Груби, овој проект ги надминува димензиите на национален проект и е од стратешко значење за развојот ...

Read More »

Министрите Нуредини, Кумбаро и Алиу го потпишаа договорот за најголемиот прекуграничен парк во Европа

Националниот парк Маврово и Националниот парк Шар Планина во Македонија, Паркот на природата Кораб-Коритник во Албанија и Националниот парк Шари во Косово наскоро ќе бидат дел од прекуграничен парк, најголем од ваков вид во Европа, со површина над 242 илјади хектари. По повод Меѓународниот ден на планините, во Тирана се одржа меѓуресорска средба меѓу министерот за животна средина и просторно ...

Read More »

Проф. д-р Катерина Тодороска: Ова е многу убаво, само да е вистинито!

Имајќи ја предвид желбата за борба со корупцијата на новиот амбасадор на САД во Република Македонија, Н.Е. Анџела Агелер, прочитав бројни обраќања до неа од македонските граѓани, секој од свој агол на гледање. Јас пак, ете решив да ѝ се обратам за нешто што чинам, во моментов е исто толку важно колку метастазираната корупција. Секако, без никакво очекување дека ќе ...

Read More »