Македонија

МАНУ промовираше двотомно издание „Фонетика и фонологија на македонскиот стандарден јазик“

Истражувачкиот центар на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) денеска промовираше „Фонетика и фонологија на македонскиот стандарден јазик“ во два тома. Првиот, насловен „Супрасегментална фонетика и фонологија“, се однесува на интонацијата и акцентот, а вториот, „Сегментална фонетика и фонологија“, е посветен на гласовите во македонскиот јазик. Изданието е финансирано од Полска и авторскиот тим е македонско-полски: Веселинка Лаброска од ...

Read More »

Со едногласна одлука на 42 земји – членки, Македонија стана полноправна членка на Унијата за Медитеранот

Во рамки на Регионалниот форум на унијата за Медитеранот, што денес се одржува во Барселона, министрите за надворешни работи на 42 земји членки едногласно ја донесоа одлуката за полноправното членство на Република Македонија во Унијата за Медитеранот – организација која ги вклучува сите земји членки на ЕУ, како и медитеранските земји кои не се дел од ЕУ. При своето обраќање ...

Read More »

Е-Консулат нов полесен пристап до конзуларните услуги во странство

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи ја презентираше првата фаза на проектот Е-КОНЗУЛАТ, дигитилизирана платформа на конзуларните услуги, со кој значајно се поедноставува процесот на добивање на одреден документ и зголемува ефикасноста на дипломатско-конзуларните претставништва со странство. „Проектот се подготвува подолго време и произлегува од поплаките, коментарите и сугестиите на нашите државјани во странство и дијаспората. Преку него се овозможува ...

Read More »

Македонската држава, малцинства и дијаспора се едно национално ткиво

Доколку се земат предвид постојаните негирања на македонскиот идентитет и јазик од страна на Софија, како и обидите за создавање вештачко бугарско малцинство во земјите што ја опкружуваат Македонија, очигледна е потребата од координација на македонската нација, без разлика на местото на живеење, нагласуваат експертите. Македонската држава, малцинства и дијаспора се едно национално ткиво Експертите и познавачите на состојбите посочуваат ...

Read More »

Продолжуваат активностите за афирмација и развој на македонистиката во Турција

Продолжуваат активностите со кои се вложува во афирмацијата и развојот на македонистиката во Турција. На Катедрата за македонски јазик при Факултетот за литература на Истанбулскиот универзитет, пред студентите кои го посетуваат напредниот курс по македонски јазик кај лекторката по македонски јазик, д-р Габриела Ивановска, предавања одржаа проф. д-р Славчо Ковилоски и м-р Марина Цветаноска од Одделението за македонска литература во XIX ...

Read More »

Македонија депозитар на трите меѓународни договори потпишани во рамките на Берлинскиот процес

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, ги прими трите договори потпишани во рамките на самитот на Берлинскиот процес на 3 ноември од страна на шесте држави од Западен Балкан за кои Македонија е одредена како нивен депозитар. Оригиналните документи беа предадени од страна на Сузане Шуц, директор за Југоисточна Европа, Турција, ОБСЕ и Советот на Европа во германското Министерство за ...

Read More »

Проф. д-р Катерина Тодороска: Закон за високо образование по партиски урнек

Дниве многу се зборува за некаков „НОВ“ Закон за високото образование. Колку за информација на оние што ги интересира, овој Закон директно влијае и врз работата на Институтите во државава. Од таа причина, очекувам дека и ние треба да дадеме свое мислење за неговите „измени“, кои до сега се непознати за нас. Во стилот на Шојиќ „при немогуќству да општим ...

Read More »

Албанија ќе врати 21 икона кои беа украдени пред 9 години од Македонија

Украдените икони од струшко пронајдени во Албанија по девет години се враќаат во земјава. Заврши процесот на реституција со кој 21 вредна икона и црковни артефакти однесени при кражби до крајот на годинава ќе бидат вратени во црквите во селата Радожда, Буринец и Селце. Албанската полиција ги пронајде во Тирана во 2013 и оттогаш се чуваа на безбедно во два ...

Read More »

Владите на Македонија и Албанија потпишаа 21 договори и меморандуми за унапредување на билатералната соработка (ВИДЕО)

Во рамки на денешната меѓувладина седница на Македонија и Албанија, ресорните министерства од двете влади потпишаа договори и меморандуми кои се однесуваат на повеќе области. На потпишувањето присуствуваа премиерот на Македонија Димитар Ковачевски и премиерот на Албанија Еди Рама. Премиерите посочија дека ваквите договори и меморандуми уште повеќе ја зацврстуваат соработката на двете земји и нудат можност за зближување, зајакнување ...

Read More »

Ковачевски-Рама: Македонија и Албанија имаат добрите билатерални односи 

Претседателот на Владата на Република Македонија, Димитар Ковачевски, одржа тет-а-тет средба со претседателот на Владата на Република Албанија Еди Рама. На средбата премиерите на двете земји ја потенцираа важноста за натамошно унапредување на билатералната соработка, која и сега е на високо ниво. Премиерите дискутираа за потребата од зацврстување на соработката во повеќе сегменти, особено во овие турбулентни времиња на воени ...

Read More »