Албанија

Албанија го протера амбасадорот на Исламската Република Иран

Албанија одлучи да прогласи за непожелни и да протера амбасадорот и еден дипломат од амбасадата на Исламската Република Иран за кои се сомнева дека се вклучени во активности кои се закана по безбедноста во земјата. Веста, ја потврди и портпаролката на албанското Министертво за Европа и надворешни работи. Според портпаролката, одлуката била донесена „во консултација со сојузничките земји, поради нивната ...

Read More »

Во Елбасан почна подготовката за заеднички туристички производи помеѓу Македонија и Албанија

Минатата недела на 13 и 14 декември во Елбасан во Албанија се одржа првиот состанок за подготовка на рамка за заеднички туристички производи на членките на мрежата СТЕП (Проект за зајакнување на иновативен туризам) со учесници од Албанија, кои ги претставуваат бизнисот, академските институции, невладини организации, локални и регионални власти и проектниот персонал. Во работните сесии се дискутираше одредени географски региони со ...

Read More »

Албанија: Разрешен претседателот на Уставниот суд откако не можел да го објасни потеклото на својот имот

  Претседателот на Уставниот суд на Албанија, Башким Дедја е разрешен од функцијата, откако не можел да го објасни потеклото на својот имот. На функцијата беше именуван во јуни годинава. Првата проверка за потеклото на имотот ја мина на 13 јуни, но Јавниот комесар, посебна институција формирана во рамки на ветингот, на 26 јули ја обжали одлуката на комисијата, по ...

Read More »

Советот на Европа побара од Албанија да ја зајакне борбата против перењето пари

Советот на Европа ја повика Албанија да ги интензивира напорите во борбата против перењето пари и да го конфискува имотот стекнат од организиран криминал. Преку посебен извештај подготвен од Комитетот за спречување на перење пари  Советот на Европа ја подредува Албанија на списокот на земји со темелен надзор за перење пари. Корупцијата претставува висок ризик за перење пари во Албанија, ...

Read More »

Секторот туризам во Албанија во голем пораст

Бројот на странските туристи во Албанија е во постојан раст, што условува квалитетен развој на секторот туризам, хотелиерство и зголемување на бројот на вработените. Државниот Институт за статистика, ИНСТАТ соопшти дека во секторот услуги (хотелиерство,туризам) во третото тримесечие годинава бележи раст за 37 отсто, споредено со истиот перод лани и претставува сектор каде е забележен најголем раст во економијата во ...

Read More »

Илир Мета добитник на наградата „Странски политичар за 2018“

Претседателот Илир Мета е добитник на признанието „Светски политичар за 2018“ што ја доделува фондацијата „Foedus“. Признанието му се доделува за „ Промоција и зацврстување на односите и пријателството меѓу Албанија и Италија“. На гала свеченоста одржана во Рим под мотото „Еден дар за една насмевка“, претседателот на фондацијата Марио Бакини  врачувајќи му ја наградата на Мета, рече дека ова ...

Read More »

Улогата на граѓанските организации на Балканот

Економските проблеми на Балканските земји починаа да се наоѓаат меѓу најтештите прашања за владите од регионот. Граѓаните на Балканските земји кои со националистички реторики  во врска со политичките  проблеми долги години се осудени да живеат во услови на низок просперитет, како да се подготвени да ја прекинат својата поддршка на секоја влада која не е успешна на економски план. Меѓутоа, владите во ...

Read More »

Заменичката на генералниот секретар на НАТО на посета во Тирана

Заменичката на генералниот секретар на НАТО, Роуз Готемелер престојува во Тирана за време на посетата се сретна со премиерот Еди Рама, министерот за Европа и надворешни работи, Дитмир Бушати и министерката за одбрана, Олта Џачка, координација на оваа посета лично е задолжен албанскиот амбасадор во НАТО, Вишо Ајази Лика, кој претходно беше прв албански разузнавач. Тој веќе неколку дена е во ...

Read More »

Мета не го потпиша законот за буџет за 2019 година

Претседателот Илир Мета не го потпиша Законот за буџет за 2019 година и попладнево го врати до Собранието на повторно разгледување. Во образложението се наведува дека буџетот треба да обезбеди простор за исполнување на студентските барања. “Претседателот на Републиката, Илир Мета, следејќи ја внимателно најновата политичка ситуација во земјата, поздравувајќи го широкиот јавен консензус за барањата на студентите, кои од ...

Read More »

Масовни студентски протести во Албанија

На масовните студентски протести во Тирана и повеќе градови низ Албанија, денеска им се приклучија и средношколците. Илјадници млади со албански, американски и знамиња на ЕУ и бројни транспаренти во нивните раце ги преполнија улиците во Тирана. По минувањето на веќе познатата рута тие се стационираа пред зградата на Министерството за образование, фрлајќи кон неа со јајца. Владата и објектот ...

Read More »