Македонци – Балкан

Поголем дел од Општина Драгаш повеќе од 24 часа без струја

Снежно невреме проследено со повремен дожд и силен ветер предизвика многу дефекти во електричната мрежа. Искршени се голем број бандери-столбови, а оборени се и многу дрва во близина на далекуводот, кои што ги прекинаа каблите на електричната мрежа. Од недела во 8 часот наутро, поголемиот дел од областа Гора во општина Драгаш е без електрична енергија. Екипите на КЕДС кои ...

Read More »

Македонска песна ечи на најпрометната улица во Солун (ВИДЕО)

Празнична честитка од Солун, на најпрометна улица, во најубавите денови од годината, на најубав начин се свири песната за најголемиот Апостол Петков Терзиев – Војводата Ениџевардарско Сонце.. “Македонскиот Робин Худ” (според Алберт Сониксен), кој беше “некрунисаниот крал на вардарските мочуришта” (Фредерик Ковач), а за кого Грците велеа дека е “невидливиот демон” (Пенелопе Делта)… Ова е културна победа среде Солун.. Песната ...

Read More »

Честитка за Божик од партијата „Единствена горанска партија“

Во името на партијата „Единствена горанска партија“ и Македонско-Горанската заедница на Косово, им честитам на сите верници Божик.  – стои во честитката потпишано од Адем Хоџа претседател на партијата „Единствена горанска партија“.

Read More »

Честитка од „Единствена горанска партија” ајирлија нека вије Нова година 2021

Во име на партијата „Единствена горанска партија“ на сите припадници на Македонско-Горанската заедница на Косово им го честитам Нова година 2021 година, со желба за многу лични успеси и бериќетна година! Како и секогаш, Нова година носи радост во нашите домови. Сакајќи да ги поминеме деновите на Нова година со радост и бериќет, во време кога сè уште трае пандемијата на вирусот Ковид-19, наша должност е ...

Read More »

Стојко Стојков од ОМО “Илиден”-Пирин: 99% од тие што земале бугарски пасош не се Бугари

Соседна Бугарија почна сѐ почесто да го споменува фактот дека македонски граѓани поседуваат бугарски пасоши, при што се споменуваа бројки од 88.000 па до 120.000. Стојко Стојков од ОМО “Илиден”-Пирин вели дека Бугарија ги даваше овие пасоши со намера вештачки да содаде лажен впечаток за постоење бројно бугарско малцинство во Македонија и истото да го користи за да ја уценува ...

Read More »

Одлуката на ЕП чекор напред за Македонците во Бугарија и Грција, но националните права еднакво далеку

Резолуцијата за малцински безбедносен пакет што ја изгласа Европскиот парламент беше долгоочекувана од наша страна и овој чин го поздравуваме, но не веруваме многу во реализацијата, вели Стојко Стојков, лидер на ОМО “Илинден”-Пирин, организација на Македонците од Бугарија. Павле Воскопулос Филипов и Јоргос Пападакис од Виножито, партијата на Македонците во Грција, се убедени дека нема да се случи чудо Резолуцијата ...

Read More »

Кирјаков: Роден сум во Пиринска Македонија, на македонска земја, и сум Македонец, не Бугарин

Еден од основачите на Обединетата македонска организација „Илинден“, Атанас Кирјаков, уште еднаш јавно му контрира на ставот на официјална Софија дека во Бугарија нема македонско малцинство. „Јас сум роден тука во Пиринска Македонија, на македонска земја, под македонско небо и сум Македонец, не сум Бугарин. Мојата татковина е Македонија, а не Бугарија, Србија или Грција. Мојата татковина Македонија беше распарчена ...

Read More »

Заедницата на Македонци во Хрватска со отворено писмо: Историјата е трајна меморија за цивилизацијата

Претседателот на Заедницата на Македонците во Република Хрватска, Илија Христодулов упати отворено писмо во врска со актуелната тема во Македонија. Во продолжение може да го прочитате целосното писмо.  

Read More »

Врз основа на иницијативата на „Единствена горанска партија“ ќе се замени целосно електричната мрежа на релација Драгаш – Рестелица во Областа Гора

Врз основа на иницијативата на „Единствена горанска партија“ ќе се замени целосно електричната мрежа на релација Драгаш – Рестелица во Областа Гора во Косово. Денес беше предадено решение за еден од најголемите и исклучително значајни инфраструктурни проекти за Областа Гора. Овој проект се однесува на целосна замена на електричната мрежа на релација Драгаш – Рестелица областа Гора, со што ќе ...

Read More »

Бугарија е единствената источноевропска членка на ЕУ што не ги признава малцинствата

Во барабанот кој сега акцелерира со сè поголема брзина на релација меѓу Бугарија и Македонија, се уфрлени сите можни точки на допирање и раздвојување во регионот – историските личности, малцинствата и нивните јазици, претензиите кон соседни територии и култури. Останува да се види дали очекувањата на Софија да ја извлече добитната комбинација од балканскиот барабан ќе завршат сепак само како ...

Read More »