Македонци – Балкан

Македонци од Егејска Македонија кои се бореле во редовите на ДАГ (Демократска армија на Грција) во Потсдам во 1949 се обраќаат на македонски јазик (ВИДЕО)

  Македонскиот активист во Грција Стилијанос Самартцис (Стиљан Самарџиев) објавува досега малку познато видео од делегацијата на Демократската Армија на Грција во Потсдам, Германија снимено на собир на комунисти од повеќе европски држави. Видеото е снимено во 1949 година. Во него зборуваат претставниците на ДАГ Костас Маxеридис и Викторија Зајку (Зајкова). Зајкова зборува на македонски јазик со превод на германски ...

Read More »

Наскоро ќе се формира Мешовита меѓувладина комисија помеѓу Србија и Македонија за малцинства

На пролет ќе се формира Мешовита меѓувладина комисија помеѓу Србија и Македонија за малцинствата. На иницијатива на нашата земја, по средбата на преставници на Македонската амбасада во Белград со министерката за човекови и малцински права и социјален дијалог, Гордана Чомиќ, решено е Србија и Македонија да отпочнат со процедурата за формирање Мешовита меѓувладина комисија помеѓу Србија и Македонија за заштита ...

Read More »

Македонците во Косово во пресрет на предвремените парламентарни избори

Фото: Маја Јаневска-Илиева Каква е состојбата со Македонците на политичката сцена во соседно Косово? Каков е нивниот ангажман и на што може да се надеваат нашинците во пресрет на претстојните парламентарни избори, кои се закажани за 14 февруари? Имаат ли поддршка и на што се надеваат Горанците во Косово? Македонците во Косово во пресрет на предвремените парламентарни избориКосово влегува во ...

Read More »

СМК изразува целосна поддршка на кандидатите за пратеници на Единствена Горанска Партија и апелира сите во Гора масовно да гласаат за Единствена Горанска Партија

На 14 февруари 2021 година на Косово се одржуваат предвремени парламентарни избори. На овие избори со своја кандидатска листа ќе учествува и партијата на Македонците од Гора Единствена Горанска Партија. На листата на Единствена Горанска Партија за пратеници во Косовскиот парламент има 16 кандидати: Адем Хоџа дипломиран инжинер, Енес Горан спортски тренер, Рахела Ибраими професор по социологија, Фејсал Халиловиќ директор, Един ...

Read More »

Десет години од смртта на Лиана Думитреску, Македонка, голем македонски активист во Романија

Денес одбележуваме десет години од смртта на Лиана Думитреску, Македонка, голем македонски активист во Романија. Лиана Думитреску е родена на 20 јануари 1973 година во Крајова, Романија, во македонско семејство. Во 1996 година дипломирала на Правниот факултет при државниот Букурешки универзитет. Лиана Думитреску ќе остане запаметена како романска политичарка, во два мандати пратеник од Македонската заедница во Романија во Долниот ...

Read More »

Совет на Европа: Бугарија не ги почитува правата на националните малцинствата

Бугарија не постигнала значителен напредок во главните области што го загрижуваат Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ), вклучително корупцијата на високо ниво, слобода на медиумите, правата на малцинствата, говорот на омраза и насилство против жените, се наведува во извештајот на известувачот на ПССЕ, Микаел Аструп Јенсен за исполнувањето на обврските на земјите под мониторинг, преземени со членството во Советот ...

Read More »

Македонско друштво „Илинден”-Тирана ги повика Македонците од Гора масовно да ја подржат партијата „Единствена горанска партија“ 

Македонско друштво „Илинден”-Тирана искажувајќи подршка за „Единствена горанска партија“ на предвремените парламентарни избори во Косово што ќе се одржат на 14 следниот месец. Во исто време друштвото ги повикува Македонците и другите жители од областа Гора масовно да излезат на избори и да го дадат својот глас за кандидатската листа на оваа партија,со што ќе обебзедат свој пратеник во новиот ...

Read More »

Партијата “Единствена горанска партија” со кандидатска листа на парламентарни избори во Косово на 14 фебруари

На предвремените парламентарни избори во Косово, што ќе се одржат на 14 фебруари, 2021 година, со своја кандидатска листа ќе учествува и партијата на Македонците од Гора „Единствена горанска партија“. На кандидатската листа на нашата партија се наоѓаат 16 кандидати од разни делови на областa Гора. На листата се вредни луѓе, кои се залагаат за подобрување на положбата на Македонска горанската ...

Read More »

Единствена горанска партија ќе учестува на предвремени парламентарни избори во Косово на 14 фебруари

Претседателот на Косово ги распиша парламентарни избори за 14 фебруари, централната изборна комисија е задолжена да ги преземе сите неопходни мерки за да се организираат изборите и да се одржи гласањето. Mеѓу другите на овје избори ќе се бори и Партијата “Единствена горанска партија” претседател e Адем Хоџа, дипломиран инжињер. Ваквата иформација за Македoнски весник “Илинден” ја потврдуват високи извори ...

Read More »

Би-Би-Си: Македонскиот јазик се говори и во Грција

Според Би-Би-Си, Британската радиодифузна корпорација, која воедно е и најголема радиодифузна корпорација во светот, македонскиот јазик се говори и во Грција. Мнозинството од 10,7 милиони жители на Грција го зборуваат грчкиот јазик, кој што е и официјален јазик во таа држава. Останати јазици кои се говорат таму се и Македонскиот јазик, Албанскиот јазик кој што се говори во централна и ...

Read More »