Македонци – Балкан

Адем Хоџа лидер на партијата „Единствена горанска партија“од Гора положи свечена заклетва во косовскиот парламент

Пратеникот на партијата победничка на вонредните парламентарни избори во косово, Движењето Самоопределување (ВВ), Глаук Коњуфца е избран за претседател на новото косовско Собрание, на предлог на лидерот на неговата партија Албин Курти. Покрај нив за потпретседатели беа избрани Славко Симиќ од Српската листа и Фикрим Дамка од партиите на другите немнозински етнички заедници во Косово. Во состав на косовскиот парламент, во ...

Read More »

Советот на Воден не дозволи да се учи македонски јазик во училиштата преку Интернет

Градскиот совет на Воден, Егејска Македонија го отфрлил барањето за вклучување на македонскиот јазик во грчките јавни училишта преку курсеви на Интернет, објавуваат грчки медиуми. „Градскиот совет на Воден едногласно донесе одлука со која се отфрла барањето на една националистичка про-Скопје група која што повика на вклучување на таканаречениот македонски јазик. Групата, позната како АМКЕ Крсте Мисирков неодамна поднесе провокативна петиција ...

Read More »

Петков: Прашање на време е кога Македонците ќе побараат Пиринскиот дел од Бугарија

„Ние инсистираме на институционален став по повод на ова прашање. Ниту во ОН ниту во Европската унија нема белгиски или австриски јазик што тие земји и нивните жители нормално го доживуваат. Потребно е да се разјаснат прашањата за заедничката историја додека се останато е беспринциелност на Борисов пред Брисел“ – изјавил Румен Петков претседателот на партијата Атлернатива за бугарскиот препород. ...

Read More »

Македонскиот симбол Сонцето од Кутлеш на официјалниот грб на општина Тузи во Црна Гора

Македонскиот симбол Сонцето од Кутлеш ќе го краси официјалниот грб на Тузи, една од 24 општини во Црна Гора. Победничкото решение на конкурсот за нов грб на општина Тузи, во близина на Подгорица. Изработен е од Луан и Кристина Џокај.

Read More »

Поурдас: Преставник на младите на Партијата на Македонците во Грција „Виножито“ учестуваше на генералното собрание на Младината на ЕФА

Софиа Поурдас заменик на младите на Партијата на Македонците во Грција „Виножито“ учестуваше на генералното собрание на Младината на ЕФА се одржа во Минхен, Германија каде го престави младите на Партијата на Македонците во Грција „Виножито“ “Имав еден инспиративен викенд во Минхен каде што го претставив ,,Виножито” и нашето малцинство на генералното собрание на Младината на ЕФА. Исто така имавме гости од Федерацијата на младите ...

Read More »

Реакција на Македонските организации во Бугарија на ставот на БАН за македонскиот јазик

Политиката на Бугарија во однос на Македонија го прави соседството практично невозможно и покрај добрата волја на македонската страна и на поединечните бугарски јавни личности, се вели во реакцијата на македонските организации во Бугарија по повод последната провокација на Бугарската академина на науките (БАН) против македонскиот јазик. Македонскиот е меѓународно признат национален и државен јазик, прифатен од целата светска наука ...

Read More »

Хјуман рајтс воч: БиХ ги прекршува правата на националните малциства

Политичарите во Босна и Херцеговина сe уште не го укинале статусот на граѓани од втор ред за Евреите, Ромите и другите малцински групи, една деценија по одлуката на Европскиот суд за човекови права со која е утврдено дека Уставот на БиХ ги прекршува нивните права, соопшти организацијата Хјуман рајтс воч (ХРВ). По оваа одлука, судот пресуди во уште три предмети ...

Read More »

Расте борој на ученици во Словенија кои учат македонскиот јазик

Расте борој на ученици во Словенија кои сакаат во основните училишта факултативно да го учат македонскиот јазик. Ако лани беа десетина, оваа година бројот на пријавени деца е зголемен, па во овој момент 56 основци од седум градови во Словенија го учат македонскиот јазик, јави дописникот на МИА од Љубљана. Најголем дел тоа се деца на нашинци кои живеат и ...

Read More »

Македонците во Белград ги одбележаа Св. Климент Охридски и Деновите на македонската култура

Во рамките на одбележувањето на празникот Св. Климент Охридски и на Деновите на македонската култура во Србија, НИУ „Македонски информативни и издавачки центар“ од Панчево и Книжевното друштво од Раковица, во  Галеријата на Центарот за култура во Раковица во Белград одржаа „Книжевната средба помеѓу македонските писатели од Србија и нивните пријатели – српските писатели“. На средбата со читање и презентација ...

Read More »