Македонци

Васил Јанкула Македонец од Мала Преспа подели пакетчиња во Државно училиште за деца и младинци со оштетен вид “Димитар Влахов” во Скопје

Македонскиот и преспанскиот херој Васил Јанкула подели пакетчиња во Државно училиште за деца и младинци со оштетен вид “Димитар Влахов” во Скопје Васил Јанкула прокоментира: Кога ќе сретнеш некој да неможе да оди, подај му ја раката. Со помош на твојата рака ќе прооди. Кога ќе сретнеш човек да не гледа, примеси му го светотво дланките со зборови. Опиши му се што има околку него, така ќе прогледи. ...

Read More »

Васил Јанкула во родното село Туминец, Мала Преспа подели новогодишни пакетчиња за децата

Македонскиот и преспанскиот херој Васил Јанкула организираше акција за собирање на новогодишни пакетчиња за децата во родно цело Туминец во Мала Преспа. При неговиот престој беа поделени новогодишни пакетчиња на децата, кои беа сплотени, а срцата преплавени со љубов. Васил Јанкула прокоментира: „Ако душата ти е голема, покажи ја, не ја стегај. Денес бев целосно исполнет, го посетив мојот роден ...

Read More »

Колумна на Бил Николов: Западното медиумско известување за Македонија промовира омраза

Пијан возач поминува на црвено и удира во група пешаци, при што тешко повредува повеќемина. Ако ова се случи во Макеоднија, насловот во западните медиуми би бил „Пешаци предизвикаа автомобилска несреќа, со сериозни штета врз возилото“. Замислете само кога секој новинарски наслов и текст за вашата етничка група би бил преполн со дезинфорамции и замислен да се избрише постоењето на ...

Read More »

Македонците во Србија бараат отварање Kатедра за македонски јазик и Лекторат во Белград

Македонија и Србија имаат најдобри можни „братски” меѓусебни односи на сите полиња. Србија го признава македонското малцинство, неговиот идентитет, АСНОМ, македонското име, македонскиот јазик и култура. Во Србија живеат над 100.000 Македонци. Тие имаат телевизиски и радио емисии, имаат свои македонски публикации и весник, училишта во кои децата го учат македонскиот јазик. Но, во соседна Србија веќе 30 години нема ...

Read More »

Честитка за Божик од „Единствена горанска партија“

Во името на партијата „Единствена горанска партија“ им честитам Божиk на сите верници кои слават според Грегоријанскиот календар! Многу здравје и радост во вашите семејства! – стои во честитката потпишано од Адем Хоџа претседател на партијата „Единствена горанска партија“.

Read More »

Патот Рестелица граничниот премин Стрезимир областа Гора кон Македонија ќе биде готов до крајот на 2022 година  (ВИДЕО)

Друштвата на Македонците од подрачјето на Гора по неколку години побара преминот да има постојан граничен режим, што значи отворен да биде 24 часа и да може да минува секој. Тие во барањето наведоа дека во отворањето на преминот од Гора гледаат надеж за економска соработка и нивен опстанок таму. Преку овој премин, кој се наоѓа на планината Кораб, на ...

Read More »

Честитка од Македонско друштво “Илинден”-Тирана за Божик и Нова година 2023

Македонско друштво “Илинден”-Тирана ви честита Божик и Нова година 2023, со желба за многу лични успеси и бериќетна година! Ви благодариме за досегашната соработка. Ви посакуваме радосни и среќни Божикни празници и среќна и успешна Нова година. – стои во честитката потпишана од Никола Ѓурѓај, претседател на Македонско друштво “Илинден“-Тирана.

Read More »

Почна реализацијата на проект за уредување на село Глобочани, родното место на Стерјо Спасе

Во куќата музеј на Стерјо Спасе, во селото Глобочани, општина Пустец, денеска  се одржа средба на партнерите од Албанија и Македонија како и претставници од ЕУ за почеток на проектот SMART4YOU2. Проект опфаќа  санација и уредување на плоштадот во центарот на Глобочани, каде се наоѓа и споменикот на Стерјо Спасе, како и  патот до музејот. Истиот е подготвен од општина ...

Read More »