Македонци

Работната група на словенските малцинства при ФУЕН упати честитка и на Македонски јазик за Божик и Нова година 2023

Работната група на словенските малцинства и Федералната унија на европските националности, се заблагодарува за сите придонеси на сите члени оваа година ја направивме многу успешна година во рамките на Федералната унија на европските националности. Ние ви посакуваме среќни и здрави празници и среќна 2023 година! Честитка за Божик и Нова Година на по више јазици на Работната група на словенските малцинства при ФУЕН. ...

Read More »

Конституиран Македонскиот национален совет – Борче Величковски повторно претседател

Месец дена по изборите за членови националните совети на националните малцинства, Македонскиот национален совет ја одржа својата конститутивна седница во свечената сала на Градската управа Панчево. Ова е петтиот мандат на Македонскиот национален совет. Конститутивната седница започна со интонирањето на српската и македонската химна, во присуство на сите членови на Националниот совет, претседателите на македонските здруженија во Србија, претставникот на ...

Read More »

18-ти Декември – Ден на националните малцинства во Романија

На 18 декември 1992 година, Генералното собрание на Обединетите нации ја усвои Декларацијата за правата на лицата кои припаѓаат на националните, етничките, религиозните и лингвистичките малцинства. Со одлука на Владата бр. 881/1998, денот 18 декември е прогласен за Ден на националните малцинства во Романија. На иницијатива на пратениците кои припаѓаат на Групата на националните малцинства во Романија, беше промовиран предлог-законот ...

Read More »

Ќе се реставрирa Пештерската црква “Св.Богородица” на остров Мал Град (ВИДЕО)

Регионалната дирекција за национална култура од Корча ќе ја реставрира црквата Света Богородица, на островот Мал Град, кај Пустец, Мала Преспа ќе има санација на панорамската патека и осветлување на островот Мал Град. Проектот е дизајниран од тимот на регионалната дирекција за национална култура од Корча и ќе се реализира со финансиска поддршка на Европската Унија, Министерството за култура на Албанија и Министерството за култура Македонија ...

Read More »

„Авантуристички парк“ во Шиштеец областа Гора подготвен да ги пречека првите гости (ФОТО)

„Авантуристичкиот парк“ во Шиштеец областа Гора, инвестиција која ќе создаде можности за зголемување на економскиот потенцијал на областа Гора, е подготвен да ги пречека посетителите. Премиерот Еди Рама денеска на социјалните мрежи ги сподели сликите од изградбата на овој парк, кој се смета за златна можност за развој на туризмот во овој агол на Албанија. Рама рече дека „Авантуристичкиот парк“ во Шиштеец ...

Read More »

Претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај учестуваше на презентација на проектот „Жените на малцинствата“

Претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај денска учестуваше на презентација на студија Колку се еднакви малцинските организации? Презентирана ФУЕН студија за проектот „Жените на малцинствата“. На настаните на ФУЕН честопати доживуваме дека соодносот на половите не е избалансиран. На нашите конгреси, конференции и годишни состаноци учествуваат значително повеќе мажи отколку жени. Но, исто така, во квалитативна смисла, ако ги погледнете ...

Read More »

Потпишан меморандум за меѓугранична соработка помеѓу општините Преспа, Пустец и Ресен 

Во општина Преспа во Грција, беше потпишан Меморандум за меѓугранична соработка помеѓу општините Преспа во Грција, Пустец во Албанија и Ресен во Македонија. Меморандумот го потпишаа Панајотис Паскалидис градоначалник на општина Преспа, Пали Колефски градоначалник на општина Пустец и Јован Тозиевски градоначалник на Општина Ресен. Меморандумот предвидува меѓугранична соработка на трите општини и унапредување на соработката во областа на културата, ...

Read More »

Македoнскиот весник “Илинден” достапен во Националните библиотека на Албанија и Македонија

Формирањето на Македонското друштво “Илинден“-Тирана на 6 февруари 2009 година беше исклучителен предизвик за Македонците во Албанија, особено за жителите во областа Голо Брдо. Во текот на неговата работа се појави потреба за информирање на членството и поддржувачите на Друштвото, кое стана препозналив заштитник и промотор на македонската традиција, култура и историја во Република Албанија. Поради тоа, во највисоките кругови ...

Read More »

Претседателот на македонско друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај оствари средба со Александар Костиќ, претседател на Месна заедница Галичник

Претседателот на македонското друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај, оствари средба со г-дин Александар Костиќ, претседател на Месна заедница Галичник, Општина Маврово – Ростуша,  областа Мала Река, Македонија. На срдечниот разговор искажан е заеднички став за унапредување на соработката меѓу Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Месна заедница Галичник и соработка во рамките на манифестацијата Галичка свадба. Секако, во опсегот на неговите надлежности, Костиќ ...

Read More »