Македонци

Kоординатор на Македонско друштво “Илинден“-Тирана за регионот Елбасан, Елса Џелили учестуваше на тркалезна маса со тема „Култот на Св. Јован Владимир од Дукла како симбол на мирот меѓу народите на Балканот“

Црногорската заедница во Албанија денеска одржа тркалезна маса со тема „Култот на Свети Јован Владимир од Дукла како симбол на мирот, братството и толеранцијата меѓу народите на Балканот“ што се одржа во рамките на подготвителната фаза на проектот „Одбележување на денот на Св. Владимир од Дукла“ која ќе биде финализирана на 3-4 јуни 2022 година во соработка со Матица Црногорска и ...

Read More »

Реакција од Македонско друштво “Илинден”-Тирана на обидот за бугаризација на Македонците во Голо Брдо

Деновите пред новогодишните празници од страна на бугарските пропагандисти во Република Албанија, беа искористени за нов обид за барање на Бугари во селата во Голо Брдо. Имено, конзулот на бугарската Амбасада во Република Албанија делел новогодишни пакетчиња на учениците од школото “Елез Кочи“ во Мало Острени и на учениците во школото “10 покојници” во Требиштe, област Голо Брдо. На ваквите ...

Read More »

Македонска алијанса за европска интеграција: Софија се обидува вештачки да прикаже Бугари во Голо Брдо

Единствената партија на Македонците во Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ) реагираше во врска со, како што наведе, „последното однесување на бугарската Амбасада во Тирана, со цел вештачко прикажување на Бугари во областа Голо Брдо”. Партијата Македонска алијанса за европска интеграција, го осудува однесувањето на бугарската Амбасада во Тирана, која во пресрет на новогодишните празници им дели подароци за ...

Read More »

Честитка од Македонско друштво “Илинден”-Тирана за Божик и Нова година 2022

Македонско друштво “Илинден”-Тирана ви честита Божик и Нова година 2022 година, со желба за многу лични успеси и бериќетна година! – стои во честитката потпишана од Никола Ѓурѓај, претседател на Македонско друштво “Илинден“-Тирана.

Read More »

Амбасадата на Македонија во Тирана упати честитка за новогодишни празници 

Македонскиот амбасадорот Данчо Марковски и тимот на Амбасадата на Македонија во Тирана по повод новогодишни празници упати. На сите им честитаме и ви посакуваме прекрасна новогодишни празници. – стои во честитката на Амбасадата на Македонија во Тирана.

Read More »

Централниот совет на Македонците во Германија стана дел од Државниот советодавен совет за интеграција и миграција

Комесарот за интеграција и миграција на Берлинскиот Сенат го додаде Централниот совет на Македонците на јавната листа на 21 декември 2021 година, откако ги исполнивме сите законски услови. Со вклучувањето во списокот, Централниот совет на Македонците добива право да предлага кандидати за  окружните комитети за учество и интеграција во канцеларијата на соодветното околиско собрание. Во 2022 година, со нашиот глас, ...

Read More »

Федералната унија на европските националности упати честитка за Божик и Нова година 2022

Федералната унија на европските националности, се заблагодарува за сите придонеси на сите члени  оваа година ја направивме многу успешна година во рамките на ФУЕН. Ние ви посакуваме Среќен Божик и  Нова година 2022 да биде уште подобра во новата година 2022 за сите малцинства во Европа. Со нетрпение очекуваме многу возбудливи проекти и размени со вас во наредната година. На ...

Read More »

Кристина Терпо, Македонка од Мала Преспа прогласена за најдобро дипломирана студентка на Стоматолошкиот факултет во Скопје

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ ги награди најдобрите студенти за учебната 2019/2020 година. Меѓу наградените студенти е и Кристина Терпо, која со потекло е од село Горна Горица, општина Пустец и е прогласена за најдобро дипломирана студентка на Стоматолошкиот факултет за учебната 2019/2020 година. Кристина Терпо студираше на Универзитетот “Св.Кирил и Методиј” во Скопје на Стоматолошкиот факултет како стипендист на ...

Read More »