Tag Archives: Македонци во Албанија

Македонски фоклор во албанија 

Името на Иван планина по чупата Ивана Два беќара а сака чупата Ивана. И со обата татко му на чупата беше добар, не бе карани. Да му е дај на еднио, ќе се љути другио и обратно. Зато тој им рече: -Ивана ќе бидит горе на в’рво. Вие ќе крените врешта по 50 ока сол или што да бидит. Кој ...

Read More »

Инфраструктурни проекти во рамките на програмата „Интегриран регионален развој“ во областа Мала Преспа (ВИДЕО)

Инвестици во рамките на програмата „Интегриран регионален развој“ финансирана од албанската влада преку КФВ во износ од 60 милиони евра, со програмата се опфатени Општините Корача, Пустец, Валона, Поградец, Химара. Агенција за спроведување на програмата ќе биде Албанскиот фонд за развој. Во Општината Пустец проектот вклучува урбано подрачје Пустец и Зрноско и брегот на Преспанското Езеро. Проектите ќе вклучуваат патна ...

Read More »

Гимназијата „Трајан Ѓорѓиовски и Митре Колевски“ во Пустец подготво во март (ВИДЕО)

Гимназијата „Трајан Ѓорѓиовски и Митре Колевски“ во Пустец подготво во март, беше голем проблем за Македонците во Општина Пустец, овој голем проблем се реши посочува Пали Колефски градоначалник на Општина Пустец, областа Мала Преспа школото ќе биде готово во почетокот на Март со сите стандарти. Во Мала Преспа живеат околу 5 700 жители, сите од Македонско етничко потекло и со православна христијанска вероисповед.

Read More »

Стерјовски: Бугарија сака да прикаже вештачко бугарско малцинство во Албанија (ВИДЕО)

Македонците во Албанија бараат институционална поддршка од македонските и албанските власти против асимилацијата која, како што велат, ја спроведува Бугарија врз македонското малцинство во оваа соседна држава. Претседателот на партијата Македонска алијанса за европска интеграција и пратеник во Собранието на Република Албанија, Васил Стерјовски, вели дека притисоците се засилени  пред пописот што во Албанија треба да се спроведе годинава, затоа што ...

Read More »

Зимски фестивал во Пустец, Мала Преспа (ФОТО)

Македонците во Општина Пустец и годинава го организираа Македонскиот зимски фестивал 2020, кој традиционално веќе неколку години се одржува во областа Мала Преспа. Македонскиот зимски фестивал 2020 годинава се одржа со поддршка на Министерството за туризам и животна средина на Република Албанија, а во соработка со Националниот парк Преспа, АДЗМ – Корча и Општината Пустец. Македонскиот зимски фестивал беше организиран ...

Read More »

Регионална конференција во Битола за погранична соработка и зближување на младите

Сојузот на здруженијата на Македонците и деца бегалци од Егејскиот дел на Македонија и Македонска Алијанса за европска интеграција која работи во Албанија, во Битола одржаа регионална конференција фокусирана на пограничната соработка и зближување на младите. Според Васил Стерјовски, претседател на партијата Македонска алијанса за европска интеграција и пратеник во Собранието на Република Албанија, важно е да се соработува на ...

Read More »

Македонско друштво „Илинден”-Тирана обезбеди донација во ИТ опрема за гимназијата во Пустец

Mакедонско друштво “Илинден”-Тирана обезбеди донација во ИТ опрема ( 6 комплет компјутери), школски маси и столови и детски списанија на македонски јазик. Оваа донација ќе биде предадена на директорот на гимназијата „Трајан Ѓорѓиовски и Митре Колевски“ во Пустец, Трајан Ванѓеловски кој ќе ја прераспредели според потребите на учениците со цел тие да добијат поквалитетна настава на часовите по информатика. Согласно ...

Read More »

Честитка по повод Меѓународен ден на мајчиниот јазик од Македонското друштво „Илинден“-Тирана

Македонското друштво „Илинден“-Тирана по повод одбележувањето на Меѓународен ден на мајчиниот јазик 21 февруари, упатува искрена честитка до македонскато национално малцинство во Албанија, како и до сите Македонци ширум светот. Честитајќи ви го денешниот празник, сакаме да го истакнеме значењето на образованието на мајчиниот јазик, бидејќи тоа е најважниот сегмент во негувањето на основните обележја на еден народ. Знаењето и ...

Read More »

Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана Никола Ѓурѓај оствари средба со Проф. Мишко Џидров Проректор за настава во Универзитет „Гоце Делчев“-Штип

Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана, г-дин Никола Ѓурѓај на 14.02.2020 година во Ректоратот на Универзитет „Гоце Делчев“-Штип оствари средба со Проф. Мишко Џидров, Проректор за настава и студенти. На работната средба претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана, ја информираше Проф. Мишко Џидров за најновите настани поврзани со актуелната положба на Македонците во Албанија. Воедно, Проф. Мишко Џидров беше информирана и за активностите на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана, кое со години е ...

Read More »

Албанска парламентарна делегација во посета на Општина Пустец

Членовите на Комисијата за правни работи, јавна администрација и човекови права на албанското Собрание, со подршка на ОБСЕ, на покана на пратеникот Васил Стерјовски кој потекнува од општина Пустец, беа во посета на оваа општна кад се сретнаа со градоначалникот Пали Колефски и неговите соработнци. Ова е првпат парламентарна комисија на албанскиот законодавен дом да ја посети општина Пустрец. На ...

Read More »