Tag Archives: Македонци во Албанија

Кандидатот за градоначалник на општина Пустец, Мала Преспа, Панди Јани оствари средба со градоначалникот на Охрид, Кирил Пецaков

Кандидатот за градоначалник на општина Пустец, Мала Преспа, Панди Јани, денеска оствари средба со градоначалникот на Охрид, Кирил Пецaков. Средба со мојот пријател Панди Јани, кандидат за градоначалник на општина Пустец, Албанија. Сакам да ја изразам мојата поддршка и желби за успех на претстојните локални избори во Албанија, објави Пецаков на Фејсбук. За средбата објави и Јани кој изрази голема ...

Read More »

Кон врутокот на македонските народни зборови

Македонскиот јазик до петтата деценија од XX век, кога е извршена кодификацијата на современиот македонски јазик, опстојувал, главно, на дијалектно рамниште, развивајќи се спонтано на сите јазични нивоа, а, особено, на лексичко поле. Оттука, помеѓу другото, се јавуваат многу дијалектни лексички разновидности, коишто со својата изворност го откриваат творечкиот потенцијал на народниот гениј на јазичен план. Своевиден чувар на македонскиот ...

Read More »

Градоначалникот на општина Ресен, Јован Тозиевски, беше во посета на Мала Преспа

Градоначалникот на општина Ресен, Јован Тозиевски, беше во посета на Мала Преспа, каде што се сретнал со кандидатот за градоначалник на Пустец, Панди Јани. Денеска ја имавме честа, Мала Преспа да ја посети мојот драг пријател и градоначалник на Ресен Јован Тозиевски. Направивме мала прошетка низ неколку села, при што заеднички констатиравме дека Мала Преспа има голем потенцијал, исто како ...

Read More »

Потрага по корените на Горан Стефановски: „Домот е таму каде што боли“

Корените на родот на Горан Стефановски се од селото Ербеле, во денешна Албанија Иван Антоновски „Сè се движи. Птиците и јагулите, заедниците и поединците, атомите, молекулите. Постои миграција, во простор и време, ширење и мешање и повторно мешање на култури и форми и идеи. Тоа е суштинско нешто: метаморфоза, трансформација, спогодување и адаптација. Тоа е животот. Хенинг Манкел еднаш напишал: ...

Read More »

Поквалитетна здравствена заштита и инфраструктура, ветува Колефски во изборната програма

Барајќи ја довербата за втор мандат на претстојните локални избори во Албанија, актуелниот градоначалник на општина Пустец Пали Колефски презентираше дел од програмата која, како што нагласи, „со ваша поддршка ќе можеме да ја решиме секоја мака за нас и нашите деца“. Еден од приоритетите е подобрување на условите во здравствените установи, во инфраструктурата, како и отворањето на граничниот премин ...

Read More »

Мета од Пустец: Да овозможиме прекрасната македонска заедница да го зачува својот национален идентитет

Во Пустец попладнево беше одржан изборен собир на кој пред жителите се претстави кандидатот за градоначалник Панди Јани, а се обрати и лидерот на Партијата на слободата, Илир Мета. Овде живее една прекрасна заедница, за која, добро знаете имам посебна почит. И кога бев претседател на државата, Пустец беше општина која најмногу сум ја посетувал во мојот петгодишен мандат. И ...

Read More »

На Универзитетот во Корча од идната академска година ќе може да се изучува македонскиот јазик и култура

Од идната 2023/2024 академска година на Универзитетот “Фан С. Ноли” во албанскиот град Корча, на катедрата за албански јазик ќе може, како подпредмет(по избор) да се изучува македонскиот јазик и култура. Ова го соопшти Јонела Спахо, деканка на Педагошкиот факултет во Корча при посетата на Пустец,  претставувајќи ја новата програма „Албански јазик и книжевност и јазикот и култура на малцинствата”. ...

Read More »

Екипата од Туминец победник на велигденскиот фудбалски турнир на Општина Пустец

Фудбалската екипа од село Туминец е победник на овогодинешниот турнир што се одржа во Долна Горица, Општина Пустец, Младите фудбалери од Туминец беа подобри во финалето против екипата на Пустец. Фудбалскиот турнир организиран од Општина Пустец традиционално се одржува по повод големиот празник Христовото воскресение Велигден, кога Македонците, кои живеат и работат во други земји, главно во соседните, се враќаат ...

Read More »

Двајца Македонци кандидати за градоначалник на Општина Пустец

  Двајца Македонци се кандидати за градоначалник на Општина Пустец, областа Мала Преспа на локалните избори во Албанија, кои ќе се одржат на 14 мај, каде мнозинство е македонското население. Актуелниот градоначалник Пали Колефски  како заеднички кандидат на владејачката Социјалистичка партија и Македонска алијанса за европска интеграција, вели дека очекува голема поддршка од граѓаните и победа за да се реализираат ...

Read More »