Tag Archives: Македонци во Албанија

Албанската православна црква и Владата почнаа со обнова на православни цркви

Албанската влада и Албанската православна црква почнаа со обнова на одделни објекти од Византискиот период, кои се наоѓаат во јужниот дел на земјата. Стручни лица тврдат дека голем број стари албански православни цркви и уметнчки дела во нив се оштетени, бидејќи со децении биле оставени на забот на времето. Голем број од црквите се наоѓаат на живописни локации, а состојбата во ...

Read More »

Документарен филм “Помеѓу” за Регионот на Преспанското Езеро (ВИДЕО)

Помеѓу? е едукативен проект започнат од Европската мрежа на сеќавање и солидарност во април 2016 година и продолжи во 2017 година. На учесниците им е дадена единствена можност да научат собирање и документирање на усни приказни. Добивајќи ги и интердисциплинарните, теоретски знаења и практични вештини, тие собираат аудио и видео снимки на индивидуални историски нарации, како и скенирање на домашни ...

Read More »

Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана по повод деветгодишнината од основањето додели Благодарници “Илинден”

Претседателот на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана Никола Ѓурѓај, по повод деветгодишнината од основањето и плодната работа на друштвото, донесе одлука да додели Благодарници “Илинден”. Благодарницата се дава на лица за нивните особени заслуги за научниот и стручниот ангажман и перманентните активноси во насока на зачувување и одржување на македонскиот идентитет на припадниците на македонското национално малцинство во Албанија. Предложените лица за ...

Read More »

Ден на виното во Долна Горица Мала Преспа (ФОТО)

Денеска во Долна Горица, Општина Пустец, Македонците од Мала Преспа ја продлжуваат традицијата на организирање Ден на виното 2018, традиционално веќе неколку години во Мала Преспа се организира Денот на виното. Со поддршка на “Мрежата за заштита на природата”, преку здружението за заштита на животната средина Green & Clean во соработка со Националниот парк Преспа, АДЗМ – Корча и општина Пустец. ...

Read More »

Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана оствари работна средба со државниот секретар во Министерството за надворешни работи

  Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана, г-дин Никола Ѓурѓај на 16.01.2018 година во Министерството за надворешни работи на Република Македонија оствари средба со г-дин Виктор Димовски, државен секретар во Министерството за надворешни работи на Република Македонија. На работната средба претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана, го информира г-дин Виктор Димовски за најновите настани поврзани со актуелната положба на Македонците во Албанија, ...

Read More »

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски за Водици меѓу Македонците во Мала Преспа (ВИДЕО)

  По повод големиот православнен празник Богојавлние-Водици денеска меѓу Македонците во Пустец, Мала Преспа беше македонскиот министер за внатрешни работи Оливер Спасовски. Тој заедно со претставници на локалната власт и партијата Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ ја посети и црквата „Свети Архангел Михаил“ што се наоѓа во центарот на Пустец. Министерот прсуствуваше и на положувањето на светиот крст,чин,што во ...

Read More »

Македонците во Албанија ја одбележаа Стара нова година – Василица

  Македонците во Албанија традиционално го прославја празникот Свети Василиј Велики,со кој се означува почетокот на Новата година, според јулијанскиот календар. Меѓу Македонците во Албанија, празникот е познат како Василица, и се прославува во духот на македонските обичаи и традиција. Според традицијата наследена од дедовци прадедовци, деца маскирани и со некој музики инструмент во рака одат од куќа во куќа ...

Read More »

Отпечатена брошура за Македонците во Албанија и Македонско друштво “Илинден”-Тирана

Од печат излезе брошура за Македонците во Албанија и Македонско друштво “Илинден”-Тирана. Во брошурата се сместени куси информаци за Македонците во Албанија и Македонско друштво “Илинден”-Тирана. Таа е тројазична и е отпечатена на македонски, албански и англиски јазик. Со оглед на фактот што ваква брошура излегува за прв пат а особено што е тројазична, очекуваме дека секој заинтересиран за темата која ...

Read More »

Сто пати кажаната лага станува вистина

Веројатно бугарската држава тргнувајќи од оваа народан поговорка инвестира бројни истражувања во Република Албанија со една цел, сто пати да кажат дека Македонците во Албанија се Бугари, па можеби, магично, тоа и че се оствари. Ваквата бугарската политика за бугаризирање на македонското малцинство во Албанија не е ниту нова, ниту спонтана. Имено, од самото осамостојување на Република Македонија од југословенската ...

Read More »