Македонци

Честитка од Македонско друштво “Илинден“ за 28 – 29 ноември денот на Независноста и денот на ослободувањето од наци-фашистичката окупација

Честитки по повод 28 ноември денот на независноста на Албанија упати македонското друштво “Илинден”-Тирана. Македонско друштво “Илинден”-Тирана Ви ги честита 28 ноември Денот на независноста на Република Албанија и 29. ноември 1944 – денот на ослободување од наци-фашистичката окупација. Честити празници, стои во честитката на друштвото потпишана од претседателот Никола Ѓурѓај.

Read More »

Стојков за Алфа: Во Бугарија има многу повеќе Македонци од оние што успеаја да се попишат

Нереално е во Бугарија да живеат само 1.143 Македонци колку што покажа последниот попис. Немаа слобода да се изјаснуваат, немаше табела за македонска националност, а информациите говорат дека попишувачите одбивале или тврделе дека нема како да ги попишат тие што се чуствуваат Македонци – коментира за Алфа претседателот на ОМО “Илинден”, Стојко Стојков. Без да го заборавиме стравот поради силната ...

Read More »

Македонското друштво “Илинден“-Тирана со остра осуда за донацијата на бугарската Амбасада во Општина Пустец

После завршувањето на Втората светска војна биле воспоставени добри односи меѓу југословенската и албанската држава. Врз основа на повеќе билатерални договори, во Албанија му било дозволено на македонското население да учи на мајчиниот јазик. За да се воспостави настава на македонски јазик од страна на југословенската држава биле испратени учители Македонци. Согласно билатералниот договор во однос на наставата, за издавање ...

Read More »

Делегација на МАЕИ оствари средба со делегација на Советодавниот комитет за Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства на Советот на Европа

Делегација од единствената партија на Македонците во Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција, предводена од претседателот Васил Стерјовски, во Корча, оствари средба со делегација на Советодавниот комитет за Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства на Советот на Европа. На средбата делегацијата на Македонска алијанса за европска интеграција ја запозна делегацијата на Советодавниот комитет за Рамковната конвенција за заштита на ...

Read More »

Честитка од Македонското друштво “Илинден”-Тирана по повод 22-ри Ноември – Денот на Албанската азбука

Македонското друштво “Илинден“-Тирана, Ви го честита 22-ри Ноември – Денот на Албанската азбука, делегатите на Битолскиот конгрес во 1908 година донеле одлуки за унифицирање на Албанската азбука.

Read More »

Претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај освари средби со преставници на словенските малцинства во Европа

Претседателот на македонското друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај за време на 25-тиот семинар на работната група на словенските малцинства во Европа при ФУЕН, што се одржa од 17 до 20 ноември 2022 година во Виена, Австрија, најголемиот собир на словенските малцинства во Европа. На семинарот присуствува 52 преставни од организации членки на работната група на словенските малцинства во Европа (АГСМ) при ...

Read More »

Претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај учестуваше во Виена на 25 – ти семинар на работната група на словенските малцинства во Европа при ФУЕН

Претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај учестуваше во Виена на 25 – ти семинар на работната група на словенските малцинства во Европа при ФУЕН oд 17 до 20 ноември 2022 година во Виена, Австрија. Организатор на семинарот беше Федералната унија на европските националности (ФУЕН) во соработка со Хрватскиот центар за култура, образование и политика (Хрватски центар) и Хрватското културно ...

Read More »

Културен настан за раното творештво на Стерјо Спасе на ученици од Корча и Пустец во музејот во Глобочани

Во музејот во село Глобочани, Мала Преспа се одржа настан за почит посветен на Стерјо Спасе,  познат албански писател со македонско потекло. Ученици од улиштата „Раќи Ќиринџи“ и „Темистокли Гермењи“ од Корча,  во соработка со училиштето „Трајан Ѓорѓиефски и Митре Колефски“ од Пустец, ја организираа оваа значајна активност инспирирана од мотивите на ранато творештво на писателот Стерјо Спасе. Тие го ...

Read More »

Оригинален документ од 1991 година за регистрација на Организацијата за заштита на човековите права на македонското малцинство во Албанија 

Оригинален документ од 22.2.1991 година барање до Министерството за правда за регистрација на Организацијата за заштита на човековите права на македонското малцинство во Албанија „ДП“ (ДРУШТВО ПРЕСПА) еден од многуте документи што ги имам за Македонците во Албанија. Eден од многуте документи за постоењето на Македонците во Republika Албанија, што го објавува Никола Ѓурѓај, претседател на македонското друштво “Илинден“ -Тирана. Извор: Генерална ...

Read More »

Македонските организации отпочнаа процес против Бугарија пред Европската Комисија

Пријава за кршење на правото на Европската Унија беше поднесена против Република Бугарија денес пред Европската Комисија. Поводот е одбивањето на Бугарија да го регистрира Македонскиот Клуб за Етничка Толеранција, со што се кршат неколку основни одредби на правото на ЕУ, директиви, процедури и пракси на Европската Унија. Ова следи по 14 успешни судски процеси кои македонски организации ги отпочнаа ...

Read More »