Tag Archives: Македонци во Албанија

Македонскиот амбасадор Данчо Марковски го следи гласањето во Општина Пустец 

Македонскиот амбасадор во Република Албанија, Данчо Марковски, следи процесот на гласање во Општина Пустец областа Мала Преспа која е дел од изборната единица Корча, за парламентарните избори што денска се одржуват во Албанија. Текот на гласањето го следат набљудувачи на ОБСЕ/ОДИХР, на ЕУ и на САД. Македонскиот амбасадор Марковски, посака мирни и демократски избори.

Read More »

Албанија бира ново Собрание, Стерјовски кандидиран од македонскoто малциство 

Република Албанија денеска бира нов состав на Собранието од кое треба да произлезе и новата Влада. Овие избори се важни за земјата и веќе се чуствува напнатoста. Премиерот Еди Рама со Социјалистичката партија бара трет мандат од граѓаните, а неговиот против кандидат, Лулзим Баша прави нов обид како претседател на Демократска партија откако изгуби на минатите избори. Социјалистичкото движење за ...

Read More »

Македонско друштво „Илинден“-Тирана воведениот карантин за секој кој влегува од Македонија во Албанија избрзана и погрешна одлука 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана, oдлуката на Техничкиот комитет на експерти за карантин на секое лице што ќе влезе на територијата на Република Албанија од Македонија е погрешна одлука. Одлуката на Техничкиот комитет на експерти за карантин за период од две недели на секое лице што ќе влезе на територијата на Република Албанија од Македонија е избрзана и погрешна одлука, бидејќи деновиве ...

Read More »

Општина Булќиза ја подобрува патната инфраструктура за Македонците во село Лешничани областа Голо Брдо (ФОТО)

Општина Булќиза продолжи со работата за отворање и рехабилитација на патиштата во село Лешничани и Мало Острени, административна единица Острени, областа Голо Брдо. Работни тимови од Дирекцијата за комунални услуги, комунални и административни служби интервенираа за систематизирање на патиштата на ова село, за да продолжат секаде каде што е потребно. Општина Булќиза максимално ги користи сите расположливи капацитети за подобрување ...

Read More »

Стерјовски меѓу Македонците во Врбник (ВИДЕО)

Лидерот на Македонска алијанса за европска интеграција, Васил Стерјовски, кој е во трка за нов пратенчки мандат, деновиве има интензивни средби со Македонците во округот Корча. Тој, заедно со градоначалникот на општина Девол, Едуарт Дуро, ги посетија Македонците во село Врбник, кое административно потпаѓа под општина Девол. Разговаравме за секојдневните проблеми со кои се соочуваат жителите на ова македонско егејско ...

Read More »

Стерјовски и Колефски на средба со градоначалничката на општина Битола, Петровска

Лидерот на единствената партија на Македонците во Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција, и пратеник во албанскиот парламент, Васил Стерјовски, градоначалникот на општина Пустец, Пали Колефски и Ефтим Митревски, оствариа работна средба со градоначалничката на општина Битола, Наташа Петровска. На средбата се разговара за продлабочување на соработката помеѓу двете општини и искористување на европските фондови за прекугранична соработка. Во рамки ...

Read More »

„Дојди во Преспа“ (ВИДЕО)

„Дојди во Преспа“ беше слоганот на локалните власти и компаниите за туристички услуги за време на дводневната посета организирана од албанскиот Центар за управување со животна средина на 3-4 април 2021 година. Навистина, главните тур-оператори, туристички водичи и блогери за патувања беа позитивно импресионирани од придонесите на Националниот парк Преспа и неговите големи потенцијали. Се подготвува целосен документарен филм каде ...

Read More »

Македонско друштво „Илинден“-Тирана со целосна поддршка за Васил Стерјовски за пратеник

Македонско друштво „Илинден“-Тирана, преку соопштение за јавноста ја искажува поддршката за кандидатурата на Васил Стерјовски за пратеник на парламентарните избори што во Албанија ќе се одржат на 25 овој месец. Се наведува дека врз основа на договорот за коалиција меѓу Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ) и социјалистката партија Стерјовски е кандидат за пратеник во изборната листа на СП за ...

Read More »

Стерјовски во предизборна кампања во Мала Преспа

Во рамки на неговата предизборна кампања, лидерот на Македонска алијанса за европска интеграција, Васил Стерјовски, кој е во трка за пратенички мандат во округот Корча, остварува средби со Македонците во општина Пустец, барајќи ја нивната поддршка. Тој е придружуван од градоначалникот на општината, Пали Колефски, а средбите, поради пандемијата, се реализираат според препораките на Комитетот на експерти, што подразбира забрана ...

Read More »

Македонско друштво „Илинден“-Тирана посака благословен и лесен рамазански пост 

Македонското друштво „Илинден“-Тирана и огранокот за Голо Брдо упатија честитка по повод почетокот на Светиот месец Рамазан. Во честитката се посакува лесен и благословен пост, со желби за потврдување на една од главните карактеристики на рамазанските пости, солидарноста и хуманоста. Чест ни е, од наше и име на друштвото, до Македонците од исламска религија во Албанија и надвор од неа ...

Read More »