Tag Archives: Македонци во Албанија

Македонскиот амбасадор Данчо Марковски во посета на редакцијата на македонски јазик во државната телевизија РТШ – Корча

Македонскиот амбасадор Данчо Марковски во просторите на државната телевизија РТШ – Корча оствари средба со директорот, Мухарем Меко, амбасадорот беше информиран за работата на редакцијата за македонски јазик. Притоа беше договорено да се збогати програмската понуда, по пат на понуда на телевизиски серии, филмови, едукативни емисии, како и ТВ прилози од културно – образовен карактер. Изразувајќи спремност за нивно емитување, беше побарано наш ...

Read More »

Валентин Андон, Македонец од Албанија сопственик на брендот „Активити” кој продава планински чај во Америка

Планинскиот чај од плантажите во Мала Преспа, каде рачно се одгледуваат големи површини со овој насад, веќе две години завршуваат на американскиот пазар благодарение на Валентин Андон. По потекло од Мала Преспа, каде живеат етнички Македонци, во 2019 година Андон заминува на студии по маркетинг во Чикаго. Но, трошоците за живот го принудиле да бара начин за егзистенција и подобар ...

Read More »

Македонскиот амбасадор Данчо Марковски оствари средба со градоначалникот на Општина Корча Сотираќ Фило

Македонскиот амбасадор Данчо Марковски денеска во просторите на Општина Корча оствари средба со градоначалникот на Општина Корча Сотираќ Фило. На средбата се разговара за можностите за унапредувањето на регионалната соработка со непосредно поврзување на регионот Корча со Охридскиот и Битолско – Прилепскиот регион преку размена на конкретни иницијативи. На средбите со градоначалникот Сотираќ Фило, во фокусот на разговорите беа прашањата за меѓурегионалната ...

Read More »

Македонскиот амбасадор Данчо Марковски оствари средба со Ана Веруши преседателка на Советот на округот Корча

Македонскиот амбасадор Данчо Марковски денеска во просторите на Округот Корча оствари средба со Ана Веруши преседателка на Советот на округот Корча, на средбата беше присутен и Васил Стерјоски, пратеник во албанскиот Парламент и претседател на Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ). На средбата се разговара за можностите за меѓурегионалната соработка меѓу Македонија и Албанија во области како што се: економија, земјоделство, социјална ...

Read More »

Васил Стерјовски оствари официјална средба со министерот за правда на Македонија Бојан Маричиќ 

Денеска во Тирана во просториите на Парламентот на Албанија, Васил Стерјовски имаше официална средба со министерот за правда на Македонија Бојан Маричиќ. На средбата беа присутни заменик-министерот за правда Агим Нухиу и Македонскиот Амбасадорот во Тирана, Данчо Марковски. На средбата се разговараше за добрите меѓудржавни односи меѓу Албанија и Македонија, за потребата од 24-часовно работење на граничниот премин Џепиште-Требиште, во областа Голо ...

Read More »

Во село Шулин, Мала Преспа поставен 12 метарски Крст

Во делот на Преспа кој се наоѓа во Република Албанија, во неколку села живее православно македонско население. Низ вековите нивната православна вера и вербата во Бога го одржало населението да ги издржи и најголемите предизвици. Во овој предел тајно била практикувана верата дури и во време кога во енверова Албанија било забрането секакво верско делување. Во режимот на Енвер Хоџа ...

Read More »

Никола Ѓурѓај избран за член на албанскиот Национален совет за граѓанско општество

Македонците во Албанија за првпат добија свој член во Националниот совет за граѓанско општество, институција формирана од Владата на премиерот Еди Рама во 2015 година. По гласањето што беше спроведено онлајн најголема поддршка доби Никола Ѓурѓај, претседател на Македонското друштво „Илинден“-Тирана, кој е и единствен претставник од редовите на малцинствата.  Посебна благодарност до сите организации и поединци  кои гласаа за мене и ...

Read More »