Tag Archives: Македонци во Албанија

Набрзо ќе почне реконструкција на дотраената електромрежа во општина Пустец

Лидерот на Македонска алијанса за европска интеграција и пратеник во албанскиот парламент, Васил Стерјовски продолжува со активностите за решавање на проблемите со кои се соочуваат Македонците. Во рамки на тие залагања денеска заедно со градоначалникот на општина Пустец, Пали Колефски, остварија средба со заменик-министерот за инфраструктура и енергетика, Илир Бејтја. Разговаравме за решавање на проблемот со електричната енергија и канализацијата ...

Read More »

Заврши броењето во избирачките места во Општина Пустец, СП 868, ДП 473 и ЛСИ 168 гласови

Броењето на гласовите започна во Општина Пустец, откако пристигнаа сите гласачки кутии од цела Општина Пустец, комесарите започнаа со постапката за пребројување, заврши броењето на првото избирачко место, во село Шулин, СП со 118 гласа, ДП со 114 гласа, ЛСИ со 17 гласа, второто избирачко место во село Горна Горица, СП со 159 гласа, ДП со 68 гласа, ЛСИ со 9 ...

Read More »

Заврши броењето во четри избирачки место во Општина Пустец

Броењето на гласовите започна во Општина Пустец, откако пристигнаа сите гласачки кутии од цела Општина Пустец, комесарите започнаа со постапката за пребројување, заврши броењето на првото избирачко место, во село Шулин, СП со 118 гласа, ДП со 114 гласа, ЛСИ со 17 гласа, второто избирачко место во село Горна Горица, СП со 159 гласа, ДП со 68 гласа, ЛСИ со 9 ...

Read More »

Заврши броењето во првото избирачко место во Општина Пустец

Броењето на гласовите започна во Општина Пустец, откако пристигнаа сите гласачки кутии од цела Општина  Пустец, комесарите започнаа со постапката за пребројување, заврши броењето на кутиите на првото избирачко место, во село Шулин, СП со 118 гласа, ДП со 114 гласа, ЛСИ со 17 гласа. Во Пустец има 7 избирачки места, кои ги бројат три групи. Гласале 1600 од вкупно 4366 запишани ...

Read More »

Македонскиот амбасадор Данчо Марковски го следи гласањето во Општина Пустец 

Македонскиот амбасадор во Република Албанија, Данчо Марковски, следи процесот на гласање во Општина Пустец областа Мала Преспа која е дел од изборната единица Корча, за парламентарните избори што денска се одржуват во Албанија. Текот на гласањето го следат набљудувачи на ОБСЕ/ОДИХР, на ЕУ и на САД. Македонскиот амбасадор Марковски, посака мирни и демократски избори.

Read More »

Албанија бира ново Собрание, Стерјовски кандидиран од македонскoто малциство 

Република Албанија денеска бира нов состав на Собранието од кое треба да произлезе и новата Влада. Овие избори се важни за земјата и веќе се чуствува напнатoста. Премиерот Еди Рама со Социјалистичката партија бара трет мандат од граѓаните, а неговиот против кандидат, Лулзим Баша прави нов обид како претседател на Демократска партија откако изгуби на минатите избори. Социјалистичкото движење за ...

Read More »

Македонско друштво „Илинден“-Тирана воведениот карантин за секој кој влегува од Македонија во Албанија избрзана и погрешна одлука 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана, oдлуката на Техничкиот комитет на експерти за карантин на секое лице што ќе влезе на територијата на Република Албанија од Македонија е погрешна одлука. Одлуката на Техничкиот комитет на експерти за карантин за период од две недели на секое лице што ќе влезе на територијата на Република Албанија од Македонија е избрзана и погрешна одлука, бидејќи деновиве ...

Read More »

Општина Булќиза ја подобрува патната инфраструктура за Македонците во село Лешничани областа Голо Брдо (ФОТО)

Општина Булќиза продолжи со работата за отворање и рехабилитација на патиштата во село Лешничани и Мало Острени, административна единица Острени, областа Голо Брдо. Работни тимови од Дирекцијата за комунални услуги, комунални и административни служби интервенираа за систематизирање на патиштата на ова село, за да продолжат секаде каде што е потребно. Општина Булќиза максимално ги користи сите расположливи капацитети за подобрување ...

Read More »

Стерјовски меѓу Македонците во Врбник (ВИДЕО)

Лидерот на Македонска алијанса за европска интеграција, Васил Стерјовски, кој е во трка за нов пратенчки мандат, деновиве има интензивни средби со Македонците во округот Корча. Тој, заедно со градоначалникот на општина Девол, Едуарт Дуро, ги посетија Македонците во село Врбник, кое административно потпаѓа под општина Девол. Разговаравме за секојдневните проблеми со кои се соочуваат жителите на ова македонско егејско ...

Read More »