Tag Archives: Македонци во Албанија

Македонско друштво “Илинден“-Тирана достави официјално барање до УКИМ и МСМЈЛК за повторно отворање на Лекторатот по македонски јазик во Тирана

                  Лекторат по македонски јазик на Универзитетот во Тирана, веќе е повеќе од потребен. Не само заради големиот интерес за македонистиката од страна на новите генерации на македонската заедница којашто е втора по бројност меѓу малцинствата во Албанија, туку и за да се овозможи сите студенти што студираат филологија во Тирана да ...

Read More »

Претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај освари средби со преставници на словенските малцинства во Европа

Претседателот на македонското друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај за време на 25-тиот семинар на работната група на словенските малцинства во Европа при ФУЕН, што се одржa од 17 до 20 ноември 2022 година во Виена, Австрија, најголемиот собир на словенските малцинства во Европа. На семинарот присуствува 52 преставни од организации членки на работната група на словенските малцинства во Европа (АГСМ) при ...

Read More »

Културен настан за раното творештво на Стерјо Спасе на ученици од Корча и Пустец во музејот во Глобочани

Во музејот во село Глобочани, Мала Преспа се одржа настан за почит посветен на Стерјо Спасе,  познат албански писател со македонско потекло. Ученици од улиштата „Раќи Ќиринџи“ и „Темистокли Гермењи“ од Корча,  во соработка со училиштето „Трајан Ѓорѓиефски и Митре Колефски“ од Пустец, ја организираа оваа значајна активност инспирирана од мотивите на ранато творештво на писателот Стерјо Спасе. Тие го ...

Read More »

Оригинален документ од 1991 година за регистрација на Организацијата за заштита на човековите права на македонското малцинство во Албанија 

Оригинален документ од 22.2.1991 година барање до Министерството за правда за регистрација на Организацијата за заштита на човековите права на македонското малцинство во Албанија „ДП“ (ДРУШТВО ПРЕСПА) еден од многуте документи што ги имам за Македонците во Албанија. Eден од многуте документи за постоењето на Македонците во Republika Албанија, што го објавува Никола Ѓурѓај, претседател на македонското друштво “Илинден“ -Тирана. Извор: Генерална ...

Read More »

Министерот Спасовски во Амбасадата во Тирана се сретна со претставници на македонски друштва во Албанија

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски го искористи работниот престој во Тирана, каде учествуваше на двете пленарни сесии предвидени за првиот ден посветен на областа Внатрешни работи од годишниот Министерски форум ЕУ-Западен Балкан, и во просториите на Амбасадата на Македонија оствари средба со претставници на друштвата на македонско национално малциство во Република Албанија. На средба беа претставници од македонските друштва ...

Read More »

“Невестинските соништа” на Битолскиот музеј за граѓаните на Корча

Изложбата е во рамки на  манифестацијата „Денови на македонската култура” кои се одржаа во Корча, а ќе биде отворена до 5-ти следниот месец. Изложбата ,,Невестински соништа- касели и ковчези од Битола и битолско”, на НУ ,,Завод и музеј”- Битола е отворена во Куќата на знамето. Уникатноста на поставката во која се преставени ковчези од крајот на 18 и почетокот на 19 ...

Read More »

Македонците во областа Голо Брдо со нов пат од Радоешта до Острени 

Македонците во областа Голо Брдо со нов пат од Радоешта до Острени се користи од жителите на областа Голо Брдо, финансирањето доаѓа од Општина Булќиза во рамките на рехабилитација на приоритетните патишта во општината, овој пат кој со години е повеќе од амортизиран од утре ќе почне да се асфалтира со што максимално ќе се олесни движењето на жителите и возилата во областа ...

Read More »

Министерот советник во македонската амбасада во Тирана, Спахиу учествуваше на средба во Централната изборна комисија 

Министерот советник во македонската амбасада во Тирана, Љуфтим Спахиу учествуваше на консултативната средба организирана од албанската Централната изборна комисија (ЦИК) во рамки на подготовките за локалните избори во оваа земја. Членови на комисијата предводени од претседателот Илирјан Целибаши со претставниците на амбасадите кои имаат малцинства во нашата земја разговараа за едукативната програма за изборите за органи на локалната самоуправа што ќе ...

Read More »

Министерот за правда Никола Тупанчески оствари средба Васил Стејровски, Претседател на Македонската алијанса за европска интеграција

Министерот за правда Никола Тупанчески за време на работната посета на Албанија се сретна со Васил Стејровски, Претседател на Македонската алијанса за европска интеграција. На средбата се разговараше за правата на македонското национално малцинство во Република Албанија. Беа отворени повеќе прашања за унапредување на статусот на Македонците во албанското општество, како и за начините врз основа на кои Република Македонија ...

Read More »

Одлуки за унапредување на правата на македонското малцинство во соседството на Македонија

На најголемиот собир на националните малцинства и јазични групи во Германија Во рамките на напорите за унапредување на националните права на европско ниво, во Берлин, од 29 септември до 1 октомври, се одржа конгрес на Федералната унија на европските националности (ФУЕН). Станува збор за најголемиот собир на националните малцинства и јазични групи. На споменатиот конгрес присуствуваа претставници на 105 организации, ...

Read More »