Tag Archives: Македонци во Албанија

Македонија денеска го упати првиот дел од помошта за Македонците во Голо Брдо и Мала Преспа

Ученички ранци, училишен прибор за повеќе од 130 ученици и печки на дрва, се донација на Министерството за образование и наука, соодветно на потребите на училиштата каде настава посетуваат припадници на Македонското национално малцинство „Посебно сум задоволен што денес успеавме да реализираме прв дел од помошта за Македонците од Албанија, за која лично се заложив при мојата посета на Требиште ...

Read More »

“Нова Македонија“ најголемиот весник во Македонија интервју со Никола Ѓурѓај, претседател на македонското друштво “Илинден“-Тирана

Никола Ѓурѓај: Проблеми има, но работиме на нивно решавање Интервју со Никола Ѓурѓај, претседател на македонското друштво “Илинден“-Тирана, Албанија Никола Ѓурѓај, претседателот на македонското друштво “Илинден“ од Тирана, е еден од најангажираните Македонци кај нашиот западен сосед. Иако постојат повеќе друштва на Македонците во Албанија, според многумина наши соговорници, токму друштвото “Илинден“ е најактивно. Покрај тоа што е претседател на ...

Read More »

Васил Јанкула Македонец од Мала Преспа подели пакетчиња во Државно училиште за деца и младинци со оштетен вид “Димитар Влахов” во Скопје

Македонскиот и преспанскиот херој Васил Јанкула подели пакетчиња во Државно училиште за деца и младинци со оштетен вид “Димитар Влахов” во Скопје Васил Јанкула прокоментира: Кога ќе сретнеш некој да неможе да оди, подај му ја раката. Со помош на твојата рака ќе прооди. Кога ќе сретнеш човек да не гледа, примеси му го светотво дланките со зборови. Опиши му се што има околку него, така ќе прогледи. ...

Read More »

Васил Јанкула во родното село Туминец, Мала Преспа подели новогодишни пакетчиња за децата

Македонскиот и преспанскиот херој Васил Јанкула организираше акција за собирање на новогодишни пакетчиња за децата во родно цело Туминец во Мала Преспа. При неговиот престој беа поделени новогодишни пакетчиња на децата, кои беа сплотени, а срцата преплавени со љубов. Васил Јанкула прокоментира: „Ако душата ти е голема, покажи ја, не ја стегај. Денес бев целосно исполнет, го посетив мојот роден ...

Read More »

Почна реализацијата на проект за уредување на село Глобочани, родното место на Стерјо Спасе

Во куќата музеј на Стерјо Спасе, во селото Глобочани, општина Пустец, денеска  се одржа средба на партнерите од Албанија и Македонија како и претставници од ЕУ за почеток на проектот SMART4YOU2. Проект опфаќа  санација и уредување на плоштадот во центарот на Глобочани, каде се наоѓа и споменикот на Стерјо Спасе, како и  патот до музејот. Истиот е подготвен од општина ...

Read More »

„Авантуристички парк“ во Шиштеец областа Гора подготвен да ги пречека првите гости (ФОТО)

„Авантуристичкиот парк“ во Шиштеец областа Гора, инвестиција која ќе создаде можности за зголемување на економскиот потенцијал на областа Гора, е подготвен да ги пречека посетителите. Премиерот Еди Рама денеска на социјалните мрежи ги сподели сликите од изградбата на овој парк, кој се смета за златна можност за развој на туризмот во овој агол на Албанија. Рама рече дека „Авантуристичкиот парк“ во Шиштеец ...

Read More »

Советот на Округот Кукс посхумно го прогласи Назиф Докле за почесен граѓанин на Округот на Кукс

Советот на Округот Кукс посхумно го прогласи Назиф Докле за почесен граѓанин на Округот на Кукс. Во образложението се наведува дека одлуката се носи поради неговиот придонесо како достоинствен истражувач на многу архиви за извлекување на историската и националната вистина, со извонреден придонес во развојот на уметноста и културата во целиот округ Кукс. На свечената церемонија организирана од страна на Округот ...

Read More »

Во Малиќ поставен споменик на Македонецот Никола Калфа 

Познатиот претприемач Ѓерѓ Луца, пред една година најави заживување на поранешната фабрика за шеќер во општина Малиќ, враќајќи и го стариот сјај преку инвестиции и работа. Уништените магацини за брзо ќе бидат новиот дом на “Rozafa Fish City“ во југоисточната општина на Република Албанија. Ѓерѓ Луца се пофали дека подигнал споменик во чест на Никола Калфа, кој ја водел фабриката ...

Read More »