Tag Archives: Македонци во Албанија

Македонско друштво “Илинден”-Тирана упатува јавен повик до Македонско национално малциство во Албанија масовно да се попишат на Пописот на државјаните на татковината Македонија

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо, упатува јавен повик до Македонско национално малциство во Република Албанија масовно да се попишат на Пописот на државјаните на татковината Македонија, што се спроведува во периодот од 1 март – 21 април 2021година. Самопопишувањето се врши преку пописната апликација до која може да се пристапи преку веб-страници: https://census.stat.gov.mk/mk/

Read More »

Стерјовски побара отворање засебна канцеларија за образование за Општина Пустец, со цел надминување на бројните проблеми

Пратеникот од Македонска алијанса за европска интеграција, во албанскиот парламент, Васил Стерјовски, на денешната пленарна седница на законодавниот дом во Тирана, побара од Владата отворање засебна канцеларија за образование за општина Пустец. Додаде дека Канцеларијата во координација со Министертвото за образование, ќе се занимава со целата поблематика од овласта на образованието на припадниците на македонското малцинство во оваа општина. Македонското ...

Read More »

Македонско друштво “Илинден”-Тирана ви посакува среќен 7- 8 ми Март

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”- Огранок Голо Брдо ви посакува среќен 7- 8 ми Март. – стои во честиткатаа на Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”- Огранок Голо Брдо.

Read More »

Како се измислија Бугари во Албанија

Пишува; проф. д-р Катерина Тодороска Во 2011 година во Албанија е направен попис на населението, на кој како Македонци се запишани само оние жители кои живеат во Преспа, но не и Македонците кои се изјасниле како Македонци во другите области каде мнозинско население се Македонци. Според тој попис, како Македонци се запишани 5.512 житела. (www.instat.gov.al/al/census/census-2011/te -dhenat-e-census-2011.aspx). Според македонските здруженија, таа ...

Read More »

Десет години постоење на македонскиот весник „Илинден“

  Пред точно десет години, на 1. март 2011 година како двоброј  (март/април) беше испечатен првиот број од македонскиот весник „Илинден“ како гласило на македонското друштво „Илинден“- Тирана. Изминативе десет години, весникот предизвика голем интерес кај македонската читателска публика во Република Албанија, во татковината Македонија како и меѓу македонската дијаспора во светот. Според бројните дописи кои пристигнуваат на електронската адреса ...

Read More »

Македонците од Требиште, Голо Брдо добија целосно реконструиран здравствен објект (ФОТО)

Македонците од админстративната единица, Требиште, област Голо Брдо, добија целосно реконтруиран здравствен центар, со целосно потребната апаратура и кадар. Во рамки на владиниот проект „Реконструкција на 300 здравствени центри“ извршена е целосна реконструкција и проширување на досегашната здравствена амбуланта и опремена со нова апаратура. Тука секако и фактот што за здравјето на жителите се грижат лекар и две медицински сестри. ...

Read More »

Стерјовски: Општина Пустец да биде опфатена со Националниот мастер план за изградба на водоводни и канализациски мрежи

Пратеникот од Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, во албанскиот парламент, Васил Стерјовски, во попладневниот дел од пленарната седница побара општина Пустец да бде опфатена во Националниот мастер план за изградба на водоводни и канализациски мрежи. Го поддржувам договорот за заем помеѓу Република Албанија и КФВ за финансирање на Програмата „општинска инфраструктура V“ и барам вклучување во Националниот мастер план ...

Read More »

Стерјовски побара од сите да се почитува одлуката за употреба на македонските топоними во областа Мала Преспа 

Пратеникот од Македонска алјанса за европска итеграција, МАЕИ, во албанскиот парламент, Васил Стерјовски денеска го актуелизира прашањето околу спроведувањето на одлуката на Парламентот за враќањето на традиционалните топони во Мала Преспа. Во обраќањето на денешната пленарна седница, Стерјовски потсети дека во 70-те години на минатиот век, Народното собрание на Албанја ги сменило имињата на селата во областа Преспа. По падот ...

Read More »

Честитка од Македонското друштво „Илинден“-Тирана по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик

Македонското друштво „Илинден”-Тирана по повод одбележувањето на Меѓународен ден на мајчиниот јазик, 21 февруари, упати честитка до припадниците на македонскато национално малцинство во Република Албанија, како и до сите Македонци ширум светот. Честитајќи ви го денешниот ден, сакаме да го истакнеме знаењето и негувањето на мајчиниот македонски јазик за децата од македонскато национално малцинство во Република Албанија. Негувањето на мајчинот ...

Read More »