Tag Archives: Македонци во Албанија

Стерјовски побара од албанската Влада да го реализира барањето на Македонците од Мала Преспа за граничниот премин кај Церје

Пратеникот од Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, во албанскиот парламент, Васил Стерјовски, на денешната пленарна седница во својата дискусија ја акцентираше потребата од отворање на граничниот премин Церје, на албанко – грчката граница. Тој при тоа рече дека Европската унија му дава посебна важност на регионот Преспа, кој се протега на териториите на три земји, Албанија, Македонија и Грција ...

Read More »

Македонците во Албанија го прославија празникот Св. Атанасиј Велики (ФОТО)

Македонците во Пустец, Мала Преспа, го одбележаа празникот Св. Атанасиј Велики, на голем број семејства овој ден им е домашна слава. Во црквата, која се наоѓа во село Пустец, утринската свечена богослужба ја отслужи свештенкот Алексо Темелко. Со Македонците беше и Васил Стерјовски, лидер на Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ и пратеник во албанскиот парламент. Редовно сум тука со моите ...

Read More »

Стерјовски оствари средба со Амбасадорот на Македонија во Тирана Марковски

  Васил Стерјовски, пратеник во Собранието на Албанија и претседател на Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ во Амбасада на Република Македонија во Тирана оствари работна средба со Амбасадорот, Данчо Марковски. На амбасадорот Марковски му изразив честитки за превземањето на функцијата амбасадор на Република Македонија во Република Албанија и му посакав успех во високата дипломатска должност. На средбата се разговара за ...

Read More »

Македонско друштво „Илинден“-Тирана: За фолклорниот фестивал на Македонците нема пари од албанското министерство за култура

Македонско друштво „Илинден“-Тирана изразува незадоволство од одлуката на Министерството за култура на Албанија финансиски да не го поддржува одржувањето на „Фолклорниот фестивал на македонското малцинство во Албанија“. Длабоко сме разочари и револтирани што Министертвото за култура на Албанија, не го прифати проектот „Фолклорен фестивал на македонското малцинство во Албанија“ предложен од наша страна. Од име на Македонците остро реагираме за ...

Read More »

Стерјовски ја пренесе загриженоста на македонската заедница од Голо Брдо и потребата за 24 часовна работа на преминот Џепиште-Требиште

Пратеникот од Македонска алијанса за европска интеграција, Васил Стерјовски, на денешната пленарна седница на албанскиот парламент, ја изнесе загриженоста на македонската заедница од областа Голо Брдо во врска со работата на граничнот премин Требиште – Џепиште. Во име на партијата, Македонска алијанса за европска интеграција ја пренесувам загриженоста што ја покренаа жителите на македонската заедница од областа Голо Брдо на ...

Read More »

Валентин Андон, Македонец од Албанија го носи планинскиот чај на пазарот во Америкa

Надалеку познатиот „Планински чај“ Македонците од Пустец, Мала Преспа го продаваа најмногу во Охрид, Новото време донесе нови генерации, а Валентин успешно го гради брендот „Активити“ на пазарот во Америка. Роден во Корча, по потекло Македонец од Мала Преспа, Валентин по завршеното „Средно медицинско“ во Охрид замина на студии во Чикаго. Една година потоа тој е студент и млад бизнисмен ...

Read More »

Стерјовски поденсе до Собранието барање за интерпелација со премиерот Еди Рама, за да даде објаснувања во врска со проблемите на сопственоста и процесот на легализација во општина Пустец

Пратеникот на Македонска алијанса за европска интеграција – МАЕИ, Васил Стерјовски денеска поденсе до Собранието барање за интерпелација со премиерот Еди Рама, за да даде објаснувања во врска со проблемите на сопственоста и процесот на легализација во општина Пустец. Врз основа на член 96 од Деловникот за работа на Собранието, го поднесувам барањето за интерпелација со премиерот г-дин Еди Рама за ...

Read More »

Нако Грозданов (20 јули 1881, Врбник, Егејска Македонија денес во Албанија – 25 април 1969, Торонто, Канада) македонски револуционер, деец на ВМОРО

Грозданов во 1900 година заминал за Мала Азија, и таму бил се до Илинденското востание поради кое се вратил за да земе учество. Во востанието бил војвода на врбничката чета. Учествувал во битките кај, Билишта и Апоскеп, под раководството на неговиот братучед Пандо Кљашев, Иван Попов и Стерјо Стерјовски. Неговата мајка е страшно убиена (пресечена) од турците за време на ...

Read More »

Македонците во Албанија ја одбележаа Василица (ФОТО)

Македонците во Албанија го прославија празникот Свети Василиј Велики, со кој се означува почетокот на Новата година,според јулијанскиот календар. По традиција празникот се одбележа во духот на македонските обичаи и традиција.  Во Мала Преспа, Голо Брдо, Врбник,синоќа се палеа василичарски огнови, се пиеше вино и топла ракија, се пееја песни. Според традицијата наследена од дедовци и прадедовци, деца маскирани и ...

Read More »