Tag Archives: Македонци во Албанија

Сара Џелили, Македонка од Голо Брдо учестуваше на литературниот конкурс „Јазикот на душата“

Сара Џелили учестуваше на литературниот конкурс „Јазикот на душата“ во рамките на проектот „Творам за Македонија“ – Фондација Никола Кљусев, на ниво на средни училишта од Република Македонија. Манифестацијата со својата благородна мисија има цел афирмирање, пренесување и зачувување на македонскиот јазик, не само во Македонија туку и низ целиот свет. Сара Џелили потекнува од с. Требиште, областа Голо Брдо, ...

Read More »

Во Мала Преспа продолжува работата за засадување на 1.100 садници липа

Во областа Мала Преспа се одвива втората фаза на Проектот за прекуграничен биосферски резерват – Преспа,  финансиран од KFW, фаза II, со што продолжува поддржувањето на одржливо шумарство и управување со земјиштето. Имено, во Преспа продолжува работата за засадување на 1.100 садници липа долж двете страни на два споредни пата. Едниот е Националниот пат – село Глобочани, а вториот е Национален ...

Read More »

Претседателот на Владата Зоран Заев на посета кај Македонците во Општина Пустец (ФОТО + ВИДЕО)

Претседателот на Владата на Македонија Зоран Заев и министерката за образование и наука Мила Царовска, денеска, при посетата на Општина Пустец, Мала Преспа во Албанија, заедно со своите домаќини Васил Стерјоски, пратеник во албанскиот Парламент од партијата Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ) и градоначалникот на Општината, Пали Колефски го посетија заедничкото основно и средно училиште „Митре Колефски и Трајан ...

Read More »

Васил Стерјовски оствари официјална средба со македонската министерка за образование и наука, Мила Царовска во Тирана 

Денеска во Тирана во просториите на Парламентот на Албанија, Васил Стерјовски имаше официална средба со македонската министерка за образование и наука, Мила Царовска. На средбата се  разговараше за унапредувањето и интензивирањете на соработка во областа на образованието на сите нивоа помеѓу Република Македонија и Република Албанија, како и за програмите за соработка и за стипендирањето на студентите од македонското национално ...

Read More »

Работилница со учениците од Гимназијата „Трајан Ѓорѓиовски и Митре Колевски“ во Пустец за подигање на свеста за семејно насилство

Денес, во рамките на проектот „Воспоставување на координиран механизам за упатување случаи на семејно насилство“, беше организирана работилница за подигање на свеста со учениците од Гимназијата „Трајан Ѓорѓиовски и Митре Колевски“ во Пустец. Семејното насилство, механизмите за упатување случаи на насилство, родовата еднаквост, целосно остварување на правата на жените и зајакнување во општеството, беа некои од точките обучени за оваа активност, ...

Read More »

Општина Пустец во соработка со Проектот за прекуграничен биосферски резерват Преспа ги заврши потпорните sидови во Пустец, Туминец и Горна Горица (ФОТО)

Општина Пустец во соработка со Проектот за прекуграничен биосферски резерват – Преспа, во рамките на брзите мерки фаза 2, ги завршија работите на влезните потпорни sидови на селото Горна Горица, систематизацијата на мостот и потпорниот sид во центарот на селото. Завршени се и потпорниот sид во селото Туминец на влезот од селото и уредувањето на плоштадот во здравствениот дом, потпорниот sид ...

Read More »

Комесаријатот за заштита од дискриминација на Албанија објави видео повик на македонски јазик

Комесарот за заштита од дискриминација во Албанија објави видео запис на македонски јазик, во кое се посочува каде и како може да се јави секој Македонец кој смета дека е дискриминиран врз основа на националност. Текстот на македонски јазик го кажува младата Сабина Џелили, по потекло од Голо Брдо а живее во Елбасан. Таа е член на македонското друштво “Илинден“-Тирана. ...

Read More »

Македонското друштво „Илинден“-Тирана издаде брошура со сите резолуции изглaсани од ФУЕН по повод Светскиот ден на човековите права

По повод Светски ден на човековите права од печат излезе брошура со сите резолуции од македонското друштво „Илинден“-Тирана изглaсани од Федералната унија на европските националности (ФУЕН). Во брошурата се сместени сите досега поднесени и изгласани резолуции, и истата е испечатена на македонски, албански и англиски јазик. Имајќи го во предвид фактот што оваа брошура излегува за првпат, а особено што ...

Read More »

Ламбе Шатровски генерален координатор на Македонското друштво „Илинден“-Тирана за Македонија

Македонското друштво „Илинден“-Тирана информираше дека за генерален координатор на друштвото за Македонија е назначен Ламбе Шатровски. Шатровски е роден во селото Пасинки, област Голо Брдо, основно образование завршил во родното место, додека средно во Скопје, каде што живее и работи. Претседателот на македонското друштво „Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај, врз основа на статутот и согласно своите надлежности донесе одлука за генерален координатор ...

Read More »

Пратеникот Стерјовски и неговиот колега Гркот Лигораќ Карамело заедно против казните предвидени во законот за попис во Албанија

Пратеникот од Македонска алијанса за европска интеграција, во албанскиот парламент, Васил Стерјовски заедно со пратеникот од грчкото малцинство, ќе поднесат амандаман за укинување на казната во законот за попис во графата за етничка припадност. Оценуваат дека членот со кој се предвидуваат казни е во спротивност со меѓународните инструменти кои гарантираат слобода на изразување. -Заедно со мојот колега пратеник од грчкото ...

Read More »