Tag Archives: Македонци во Албанија

Во островот Мал Град во Општина Пустец се одржа „Фестивалот на пријатели“ Пријатели на Преспа (ФОТО)

Денес во пештерската црква „Света Богородица“ на островот Мал Град, кај Пустец, Мала Преспа се одржа „Фестивал на пријатели“ Пријатели на Преспа со учество на светски позната сопранистка Инва Мула. Фестивалот се одржа на островот Мал Град, овој остров има антички цркви. Црквата „Света Богородица“ која претставува еден од вредните споменици на културното наследство е изградена во пештера, во 1345 година. Фестивалот се одржа ...

Read More »

Македонците од областа Голо Брдо разочарани од сите албански влади 

Македониците од областа Голо Брдо, се целосно разочарани, па дури и гневни, како што велат, на албанските власти,кои воопшто не инвестирале во областа и тие и во 21 век се соочуваат со недостиг на вода за пиење а одат по макадамски патишта. Пред камерата на Досја.ал велат дека тие се дел од округот Пешкопеја, каде се инвестира, дека за нив ...

Read More »

Нема вода за пиење жителите од Голо Брдо се иритирани: Подобро е Голо Брдо да биде дел од Македонијa (ВИДЕО)

Околу 500 жители во село Радоешта, административната единица Острен во областа Голо Брдо се соочуваат со недостаток на вода за пиење во овие жешки јули денови. Самите жители велат дека веќе 30 години никој не инвестира во оваа област, оставајќи најзаостанато во цела Општина Булќиза. Областа Голо Брдо е составена од 22 села, загрижувачки e проблемот за Македонците во областа Голо ...

Read More »

Стерјовски побара вклучување на Македонците во спроведувањето на програмата за регионален развој 

Единствениот пратеник од македонската партија, Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, во албанскиот парламент, Васил Стрејовски, на денешната пленарна седница го поддржа Нацрт-законот за ратификација на билатералниот договор меѓу албанската влада и Швајцарија и побара во спроведувањето на договорот да бидат вклучени и проекти на македонското малцинство. Во име на партијата Македонска алијанса за европска интеграција, која, меѓу другото, се ...

Read More »

Репортажа на Њуз 24 за Островот Мал Град, скапоцен камен во Преспанското Езеро (ВИДЕО)

Превземена репортажа на Њуз 24 за Островот Мал Град Скапоцен камен во Преспанско Езеро. Островот “Мал Град“, со површина од 16 хектари. “Островот има историска и геолошка содржина. Она што ги привлекува посетителите е свежиот воздух и спокојството.“ Мал Град е остров во албанскиот дел на Преспанското Езеро додаде Митревски и продолжи: “На овој остров има антички цркви, Црквата “Света ...

Read More »

Админстративната единица Стеблево, областа Голо Брдо ја подобрува каналската мрежа за одводнување (ФОТО)

По неколку дена влегуваме во сезона во земјоделството каде каналската мрежа за одводнување е од витално значење, админстративната единици Стеблево, областа Голо Брдо и Општина Либражд интервенираат во подобрување на главниот канал за наводнување за две села Студено и Забзун во областа Голо Брдо. Санација на дел на трапезест канал за наводнување за село Студено и Забзун санирањето се состоеше во чистење на вегетација, ...

Read More »

Стерјовски побара од Владата во Тирана да ги спроведе препораките на Народниот правобранител за малцинствата

Пратеникот од македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, во албанскиот парламент, Васил Стерјовски на денешната пленарна седница позитивно го оцени извештајот за работата на Народниот правобранител за минатата година. Додаде дека Народниот правобранител е најголема институција за човекови права во Албанија и игра активна улога во подигање на свеста за правата на малцинствата. Анализирајќи го годишниот извештај на Народниот правобранител ...

Read More »

Македонците во Албанија целосно го поддржуваат барањето на МАЕИ за загарантирани места за малцинства во парламентот

Во име на сите Македонци во Албанија, нивните друштва предводени од Заедницата на Македонците, преку заедничко соопштение искажаа целосна подршка за барањето на единствената македонска партија во оваа земја, Македонска алијанса за европска интеграција и иницијативата на пратеникот Васил Стерјовски, во Изборната реформа малцинствата да имаат загарантирани места во парламентот на Албанија. Искажуваме целосна и безрезевна подршка, зашто никој подобро ...

Read More »

Стерјовски: Изборната реформа треба да го реши прашањето за застапување на малцинствата со загарантирани места во парламентот (ВИДЕО)

Изборната реформа треба да го реши прашањето за застапување на малцинствата со загарантирани места во парламентот, каде малцинствата да имаат свој глас, бидејќи никој подобро од нивните претставници не може да ги брани и да ги адресира проблемите на малцинствата, истакна денска на прес-конференција, Васил Стерјовски пратеникот во албанскиот парламент и претседател на Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ.

Read More »