Tag Archives: Македонци во Албанија

Стерјовски јавно го кажа незадоволството на малцинствата во Албанија од новиот изборен законик 

Пратеникот од Македонска алијанса за европска интеграцја, МАЕИ во албанскиот парламент, Васил Стерјовски, на денешната пленарна седница, од име на малцинствата го изнесе незадоволството и разочарувањето од фактот што власта не го слушна нивниот глас при донесувањето на новиот изборен законик,во кој бараа загарантирана застапеност во законодавниот дом. Го пренесувам, огромното разочарување на претставниците на малцинствата во нашата земја: Македонци, ...

Read More »

Македонско друштво „Илинден“-Тирана најостра осуда за одлука на Бугарскиот Парламент

  Македонско друштво „Илинден“-Тирана ја смета за провокација во континуитет, вчерашната одлука на Бугарскиот Парламент за преименување на 24 Мај од “Ден на словенската писменост“ во “Ден на бугарската писменост“ со барање до Европската Унија “кирилицата да биде призната како бугарска азбука“! Тоа е провокација, не само кон Македонија туку и кон останатие држави со население со словенски корени. Македонско ...

Read More »

Наставникот по историја, Спасе Терпо го направи првиот етнографски музеј во Пустец (ВИДЕО)

Македонското материјално наследство од селата во областа Мала Преспа, кои се наоѓаат на албанска територија е исклучително богато. Тоа, воедно сведочи за историјата и традицијата на македонското население од овие преспански села. Тоа што локалните власти не го направија со децени, го направи наставникот по историја од училиштето во Пустец, Спасе Терпо. За да го осмисли и реализира својот проект, ...

Read More »

Македонско друштво „Илинден“-Тирана апелира за помош за операција на Васил Јанкула, преспанскиот херој 

Вклучувајќи се во акцијата, Македонско друштво „Илинден“-Тирана, упати апел секој кој колку може да донира средства за операција на Васил Јанкула, кој поради неговата храброст и покрај болеста, познат е како преспански херој. Васил Јанкула (29), Македонец од Албанија роден е во селото Туминец, Мала Преспа. Боледува од церебрална парализа поради породилна траума по време на породувањето и од таму ...

Read More »

Македонците во областа Гора со нов пат Драгаш-Рестелица и до границата со Македонија (ФОТО)

По иницијатива на партијата „Единствена горанска партија“ деновиве забрзано се одвиваат градежните работи за изградба на патната инфраструктура во областа Гора на Косово. Владата на Косово го продолжува проектот за изградба на патот Жур-Драгаш, Рестелица-Стрезимир кон Македонија и Драгаш-Брод. Заедно со пратеникот во Косовскиот Парламент, Адем Хоџа, претседател на партијата „Единствена горанска партија“, обиколка на градежните работи извршија министерот на Косово за ...

Read More »

Сара Џелили, Македонка од Голо Брдо учесник на конкурс за средношколски есеи распишан од Меѓународен Славјански Универзитет ,,Гаврило Романович Державин” – Свети Николе

Поетска манифестација средношколски есеи распишан од Меѓународен Славјански Универзитет ,,Гаврило Романович Державин” – Свети Николе. Манифестацијата со својата благородна мисија има цел афирмирање, пренесување и зачувување на македонскиот јазик, не само во Македонија туку и низ целиот свет. Сите љубители на поезијата по претходно објавен конкурс имаа можност да станат дел од промоторите на пишуваниот поетски, македонски јазик и литературата ...

Read More »

ИНТЕГРА донираше учебници и работни тетратки за учениците во Пустец 

Денеска во Пустец, областа Мала Преспа ИНТЕГРА, македонска конзервативна партија донираше учебници и работни тетратки по математика и природни науки за ученици во основното образование. Со цел да се реши проблемот, со кој се соочуваа училиштата во општина Пустец, кои се соочуваа со недостиг од учебници по математика и по природни науки на македонски јазик, на барање на Македонска алијанса ...

Read More »

Весник „Реформа“: Стерјовски го дискредитира министерот Клоси, кој не кажа ништо конкретно на обвинувањата

Не стивнуваат реакциите по вчерашниот настап на Васил Стерјовски, единствениот пратеник од македонската партија, Македонска алијанса за европска интеграција, на пленарната седница на албанскиот Парламент. Тој од министерот за туризам и животна средина, Бленди Клоси, побара, меѓу другото одговор за тоа што превзема Албанија еколошката катастрофа што му се заканува на Преспанско Езеро,како и за тоа каде се трошат огромните ...

Read More »

По барање на Стерјовски утре на седница на албанскиот парламент состојбата со Преспанското Езеро

По барање на Васил Стерјовски, пратеник од единствената македонска партија во Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, на утрешната пленарна седница на парламентот во Тирана ќе се најде прашањето за состојбата со алармантниот пад на водата во Преспанско Езеро. На мое барање, во албанското Собрание министерот за туризам и животна средина, Бленди Клоси треба да даде објаснување какви мерки ...

Read More »

Првиот училишен ден во општина Пустец мина без проблеми

Во општина Пустец првиот училишен ден од новата 2020/2021 учебна година во основните училишта и гимазијата мина без никаков проблем. Со почитување на протоколот за хигиенско-санитарни мерки против Ковид-19, одржувањето физичка дстанца и носење заштитни маски без никаков проблем мина првиот училишен ден. Претходно и извршена е дезинфекција на просториите идворнте места во сите училишта и градинката. Почитувањето на мерките ...

Read More »